Έβρος: Τα μειονεκτήματα του Αναπτυξιακού, το μεταφορικό ισοδύναμο και η Ειδική Οικονομική Ζώνη

728

Μέτρα στήριξης της υπάρχουσας επιχειρηματικότητας ζητούν οι φορείς – Στο τραπέζι και η πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στον βόρειο Έβρο

Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση της υπάρχουσας επιχειρηματικότητας στον Έβρο ήταν πάντα το διπλό ζητούμενο, δεδομένης και της γεωγραφικής του θέσης, ενώ τα τελευταία χρόνια η ανεργία, η μετανάστευση και το δημογραφικό διογκώνονται στην περιοχή.

Η βοήθεια και τα κίνητρα που μπορεί να προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα οι αναπτυξιακοί νόμοι είναι πάντα προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο ο νέος αναπτυξιακός νόμος όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΈβρουΧριστόδουλος Τοψίδης έχει αλλάξει, έχοντας φυσικά οφέλη αλλά και μειονεκτήματα.

 

«Παλιότερα, μέχρι τα δύο εκατομμύρια ευρώ η πρόταση αξιολογούνταν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ενώ τώρα στην Περιφέρεια πηγαίνουν οι προτάσεις που φτάνουν μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό για εμάς δεν είναι καλό, γιατί ενώ είχαμε μια πρόσβαση στην Περιφέρεια, είναι κοντά στην Κομοτηνή,  και πηγαίναμε για να αξιολογηθεί η πρόταση, τώρα η πρόταση άνω του ενός εκατομμυρίου πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Τοψίδης προσθέτοντας ότι με ένα εκατομμύριο ευρώ «δεν είναι εύκολο να κάνεις μια παραγωγική μονάδα ή ένα ξενοδοχείο. Τέτοια ποσά είναι μόνο για εκσυγχρονισμό».

Για το Επιμελητήριο Έβρου το δεδομένο αυτό θεωρείται μειονέκτημα. Ένα άλλο σημείο του νέου αναπτυξιακού με το οποίο διαφωνούν, όπως ανέφερε ο κ. Τοψίδης είναι το ποσοστό φοροαπαλλαγής το οποίο παρέχει ο νέος αναπτυξιακός στον Έβρο, σε αντίθεση με με ό,τι συμβαίνει σε άλλες γειτονικές περιοχές, όπως είναι η Ξάνθη και η Ροδόπη.

Έτσι ενώ για τον Έβρο η ρευστότητα φτάνει το 70% και η φοροαπαλλαγή στο 30%, στους δυο κοντινούς νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης το ποσοστό της φοροαπαλλαγής ανέρχεται στο 40%.

Έτσι αυτό το στοιχείο του νέου αναπτυξιακού, όπως τόνισε, «δεν φέρνει σε εμάς νέες επενδύσεις».

«Και αυτό γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την ρευστότητα, γιατί πάντα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα» είπε προσθέτοντας ότι ισχυρό κίνητρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις στον Έβρο θα αποτελούσε, επιπλέον, η απόδοση ενός μεταφορικού ισοδύναμου.

Αυτό που αποτελεί θέμα για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή είναι το μεταφορικό κόστος. «Είμαστε μια περιοχή που για κάποιον που μεταφέρει τα προϊόντα του, έχει μόνο μία επιλογή, η οποία είναι η οδική. Αυτό που ζητάμε πάντα από όλες τις κυβερνήσεις, εστιάζεται στο ότι πρέπει να δοθεί ένα μεταφορικό ισοδύναμο στο επίπεδο, όπως αυτό που δόθηκε της ενίσχυσης στα απομακρυσμένα νησιά. Έτσι αν δοθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, θα υπάρχει ένα κίνητρο για να έρθουν επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου.

Επίσης, οι επιχειρηματίες του ακριτικού Έβρου ζητούν την εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Περιμένουμε την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Να μην παραμείνει ένα λιμάνι μόνο για φορτοεκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και δυνάμεις των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων. Να γίνει ένα λιμάνι το οποίο θα έχει εμπορική κίνηση, προκειμένου να φέρει μια προστιθέμενη αξία και μια παράπλευρη ωφέλεια για την κοινωνία και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τοψίδης.

Κίνητρα για να σταματήσει η εικόνα φυγής στον Βόρειο Έβρο

 

Στην τόνωση της επιχειρηματικότητας «ειδικά στον βόρειο Έβρο» αναφέρθηκε μιλώντας στη Voria.gr και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Παλακίδης, καθώς, όπως τονίζει, η Αλεξανδρούπολη «αποκτά στοιχεία μητροπολιτικού δήμου», ενώ άλλες περιοχές αδειάζουν από κόσμο που αναζητά μια καλύτερη τύχη.

«Αυτό που λείπει είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στο βόρειο Έβρο. Αυτό λείπει για να μπορέσει να θωρακιστεί οικονομικά η περιοχή στην οποία υπάρχει εικόνα φυγής. Πρέπει να βρεθεί με κάποιο τρόπο ένα κίνητρο για να παραμείνει εκεί ο κόσμος, αλλά κυρίως για να επιστρέψει ο κόσμος που έφυγε», είπε.

Ο κ. Παλακίδης θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γίνουν στον Έβρο μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο προσθέτει ότι παράλληλα πρέπει να παρθούν μέτρα, προκειμένου να στηριχθεί η υπάρχουσα επιχειρηματικότητα.

«Ο Έβρος πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά. Είναι η πύλη της Ελλάδος, η πύλη της Ευρώπης. Πρέπει να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα, τόσο αναπτυξιακά μεγάλων επενδύσεων όσο και καθαρά λειτουργικά, ώστε να υπάρξει οικονομική θωράκιση», τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ της Θράκης, Κατερίνα Καραγιάννη, έχοντας εργαστεί ως στέλεχος στη Deutsche Bank και στη συνέχεια στο πλευρό του πρώην προέδρου της Κομισιον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, εκτιμά ότι ειδικά στον βόρειο Έβρο η δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στα πρότυπα της ΕΟΖ που έγινε στο Lodz της Πολωνίας είναι,  η «μοναδική οδός που μπορεί να θωρακίσει οικονομικά όλη την περιοχή».

 

H EOZ στην πολωνική πόλη έχει καταφέρει, όπως υπογραμμίζει στη Voria.gr, να κερδίσει μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες με αποτέλεσμα «μετά από 23 χρόνια λειτουργίας της να μετρά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και 34.000 θέσεις εργασίας, συν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις εντός της ΕΟΖ».

Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις εντός μιας ΕΟΖ; Καταρχάς, όπως είπε η κ. Καράγιαννη, θα έχουν φοροαπαλλαγή για 10, 11 ή και 15 χρόνια και φυσικά «χρονική υποχρέωση να μείνουν εντός της ΕΟΖ ανάλογα με τα χρόνια της φοροαπαλλαγής».

Οι επιχειρήσεις εντός της ΕΟΖ είναι υποχρεωμένες, όπως εξηγεί, «να προσλάβουν προσωπικό από την τοπική κοινωνία και μόνο εφόσον εξαντληθεί η τοπική αγορά εργασίας και δεν μπορούν να βρουν άλλους ντόπιους, μόνο τότε μπορούν να προσλάβουν από άλλο μέρος». Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι οι επιχειρήσεις εντός της ΕΟΖ «είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν μισθούς σύμφωνα με τον μέσο όρο των μισθών της Ε.Ε.».

Τέλος, όσον αφορά τις διαδικασίες της δημιουργίας ΕΟΖ, επισήμανε ότι είναι απλή και σύντομη «αρκεί να το αποφασίσει η χώρα και η Ε.Ε.».

«Δημιουργείται ένα σχήμα όπου το 51% της διαχείρισης της ανήκει στο κράτος και το 49% σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που αναλαμβάνουν το κομμάτι της προσέγγισης των μεγάλων εταιρειών», ανέφερε.

https://www.voria.gr/article/ebros-ta-meionektimata-toy-anaptyxiakoy-kai-aitima-gia-apodosi-metaforikoy-isodynamoy?fbclid=IwAR1vK2R-hjIy4MMEDJ-oAVBTul8xJ0XdvPTa-MZOBc06y4NZ_hWciMdoQsU