Γιατί η χρήση του κλιματιστικού δεν είναι μονόδρομος

10082

Η καλοκαιρινή περίοδος στη χώρα μας, έχει δύο όψεις. Από τη μία, πληθώρα ακτών σε αμέτρητα νησιά, και χερσαίους προορισμούς, ακόμη και σε πολύ κοντινή από την πόλη απόσταση για τους έχοντες ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, κι από την άλλη οι υψηλές θερμοκρασίες που επιτάσσουν τη διαφυγή και καθιστούν σχεδόν ανυπόφορη την καθημερινότητα.

Βέβαια, θα έλεγε κανείς ότι είμαστε τυχεροί. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτό το επίπεδο θερμοκρασιών εδώ και πολλά χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο επαγγελματικός μας χώρος, και διάφορες υπηρεσίες, θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για την επίτευξη μιας άνετης προς τη διαβίωση θερμοκρασία.

Όσον αφορά τον προσωπικό μας χώρο, μία από τις πρώτες μας ερωτήσεις σε περίπτωση ενοικίασης, και σκέψεις προς άμεση εκτέλεση σε περίπτωση ανακαίνισης/αγοράς, είναι η εγκατάσταση του κλιματιστικού.

Είναι όμως τελικά όσο απαραίτητο θεωρούμε; Ή κατά ένα μεγάλο βαθμό έχουμε βολευτεί στην ευκολία να δροσιζόμαστε για ώρες με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού; Κι έτσι όλα τα άλλα μέσα ψύξης μας τα βλέπουμε πολύ πιο υποδεέστερα και νιώθουμε ότι μειώνουν το κοινωνικό μας στάτους; 

Ας δούμε στη συνέχεια του inevros.gr μερικούς ανασταλτικούς παράγοντες, για να αναθεωρήσεις την (εκτεταμένη) χρήση του κλιματιστικού. 

  • Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Η θερμοκρασία του πλανήτη τείνει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα με την περιβόητη κλιματική αλλαγή να φανερώνει τις επιπτώσεις των χρόνιων ανθρώπινων καταπατήσεων. Εμείς για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, στρεφόμαστε στα κλιματιστικά, που όμως η χρήση τους προκαλεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Μοιάζει με ένα φαύλο κύκλο που δύσκολα θα σταματήσει. Όμως η νοοτροπία ότι η δική σου και μόνο αλλαγή δεν αρκεί, περιμένοντας τον διπλανό σου να κάνει το πρώτο βήμα, είναι η βασική αιτία για τις αλλαγές να καθυστερούν ή και να μη συμβαίνουν ποτέ.

  • Κόστος

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις ενεργειακά (και οικονομικά) πιο κοστοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού, ακόμη και στην ανώτατη κλάση τους, που θεωρείται  ότι καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Στην αρχή, θα προσπαθήσεις να περιορίσεις τη χρήση του μέσα στη μέρα, μετά πιθανώς θα προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις άλλα μέσα αφήνοντας το κλιματιστικό για τις πραγματικά ανυπόφορες ημέρες, και τέλος μάλλον θα υποκύψεις και θα αναζητήσεις μοναδικές προσφορές ρεύματος και φυσικού αερίου στο revma.store  ή άλλου παρόχου. 

  • Προσωπική Υγεία

Είναι αυτονόητο ότι τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να καθαρίζονται επαγγελματικά κάθε χρόνο. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια συσκευή με δραστική επιρροή στον εσωτερικό αέρα. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να δημιουργηθούν παθήσεις όπως ξηροδερμία, ξηρότητα στα μάτια, και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, η τακτική εναλλαγή ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και ένα με αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία, εντείνει τους κινδύνους ψύξης αλλά και της προσαρμοστικότητας που θα αναφέρουμε παρακάτω.

  • Προσαρμοστικότητα

Μπορεί το σώμα μας να μην φτιάχτηκε για θερμοκρασίες κόλασης, όμως οι συνθήκες στις οποίες εκτίθεται, παίζουν καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα ανοχής του . Με λίγα λόγια, αν χρησιμοποιείται ακατάπαυστα το κλιματιστικό, μεταβάλλεται η θερμική ικανότητα του σώματός και είναι δυσκολότερο να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό, σκέψου πώς ντύνεσαι εσύ επισκεπτόμενος βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία σε σχέση με τους ντόπιους, και αντίστοιχα πόσες φορές έχεις παρατηρήσει τουρίστες στη χώρα μας να κυκλοφορούν την άνοιξη με t-shirt, τη στιγμή που εμείς ακόμη φοράμε φούτερ.