Καύσωνας: Η πιο ισχυρή δοκιμασία για το σύστημα την Παρασκευή με ρεκόρ έτους

10541

Το πρώτο καλοκαιρινό τεστ, προσοχή και την επόμενη εβδομάδα

του Αλέξανδρου Μπαρότσι,

Είναι το πρώτο γερό καλοκαιρινό τεστ για τις αντοχές του ηλεκτρικού σύστηματος της χώρας. Τα καλά νέα είναι ότι ο καύσωνας διαρκείας θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου τα φορτία είναι παραδοσιακά χαμηλά. Τα κακά νέα είναι ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι τη Τετάρτη, που σημαίνει καταπόνηση του συστήματος και λιγότερες εισαγωγές, αφού ένα κύμα ακραίων θερμοκρασιών πλήττει όλα τα Βαλκάνια και τη Νότια Ιταλία.

Ακτινογραφώντας την εικόνα, η ζήτηση αναμένεται να πιάσει «κόκκινο» την Παρασκευή, με πρόβλεψη για βραδυνή αιχμή στα 8.700 MW που αποτελεί και ρεκόρ έτους, αλλά απέχει πολύ από το ρεκόρ όλων των εποχών, των 9.300 MW τα πρώτα βράδια του Αυγούστου 2021, όταν η κατάσταση είχε αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσημη.

Και στο μέτωπο των τιμών, παρ’ ότι το Χρηματιστήριο προβλέπει για αύριο χονδρική στα 118 ευρώ / MWh – ναι μεν ελαφρώς πάνω από τη σημερινή (114 ευρώ) – εντούτοις παραμένει κάτω από τα επίπεδα της Τετάρτης (123 ευρώ), αν και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ / MWh. Η προς το παρόν απουσία ανέμων έχει ως αποτέλεσμα το οπλοστάσιο των φθηνών ΑΠΕ να στηρίζεται μόνο στα φωτοβολταικά, με αποτέλεσμα «κεφάλι» στο ενεργειακό μείγμα να έχει πάρει το φυσικό αέριο. Το 36% περίπου της αυριανής ζήτησης θα καλυφθεί από μονάδες που καίνε φυσικό αέριο, 23% σχεδόν από εισαγωγές και μόλις 19,60% από ΑΠΕ.

Σε υψηλή επιφυλακή

Διαχειριστές, υπουργείο Ενέργειας, συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί, παραγωγοί ΑΠΕ, οι πάντες δουλεύουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, ωστόσο δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το πρώτο αυτό καλοκαιρινό crash test. Αφενός, τα 3.000 MW φωτοβολταικών που έχουν μπει φέτος στο σύστημα δουλεύουν στο φουλ και αποδεικνύουν το ειδικό τους βάρος στην στήριξη του συστήματος, αφετέρου η προσθήκη των δύο νέων συμβατικών μονάδων δίνει άλλες δυνατότητες. Και εφόσον χρειαστεί στις πολύ δύσκολες ώρες των επομένων ημερών, οι Πτολεμαίδα V της ΔΕΗ και της Mytilineos στον Αγ.Νικόλαο Βοιώτιας, συνολικής ισχύος 1.600 MW, παρ’ ότι σε δοκιμαστική ακόμη λειτουργία, αναμένεται να προσφέρουν τουλάχιστον το 50%, δηλαδή 800 MW.
 
Αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι αισιοδοξίας των επιτελείων και των Διαχειριστών. Τόσο τα φετινά επιπλέον 3 GW φωτοβολταικών, όσο και οι δύο νέες μονάδες δεν υπήρχαν τον Αύγουστο του 2021, κι όμως και τότε το σύστημα άντεξε. Τώρα επομένως η κατάσταση είναι πιο εύκολα διαχειρίσημη. Τουλάχιστον στην θεωρία, αφού σε συνθήκες καύσωνα και υψηλής δοκιμασίας, τα πάντα εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία των μονάδων και την αποφυγή τυχόν βλαβών. Οταν ένας καύσωνας είναι μακράς διαρκείας, πλήττει ευρύτερα την περιοχή μας, (άρα ελατώνονται οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα) και η ζήτηση πιάνει «κόκκινο» για αρκετές ημέρες, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για αστοχίες, βλάβες και καταπόνηση του συστήματος. Επιπλέον, μειώνονται οι εφεδρείες.
 
Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε, με όλες τις λιγνιτικές μονάδες, όπως ο Αγ. Δημήτριος (300 MW) να έχουν επιστρατευθεί, τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό με τα επιτελεία των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, άδειες προσωπικού να έχουν ανακληθεί, και όλα προς ώρας βαίνουν καλώς.

Καύσωνας σε Βαλκάνια, Ιταλία

Αν υπάρχει ένα θέμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία, αυτό αφορά τις εισαγωγές, συνδυαστικά πάντα με τη διάρκεια του καύσωνα. Τα Βαλκάνια και η νότια Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσουν τις επόμενες 10 ημέρες (προγνωστικά Maxar Technologies) τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, περιορίζοντας αισθητά τις εισαγωγές προς Ελλάδα, αφού η παραγόμενη ενέργεια διατίθεται πρώτα για τη κάλυψη των εγχώριων αναγκών. 

Το βασικό πάντως σενάριο δείχνει ότι το φέτος το ηλεκτρικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Κανένα πρόβλημα σε βασικές μονάδες, υψηλά λιγνιτικά αποθέματα στις αυλές και τα ορυχεία, επιπλέον ισχύ, τουλάχιστον 800 μεγαβάτ, από τις δύο νέες συμβατικές μονάδες, κυρίως όμως άφθονα νερά.

Τα υδάτινα αποθέματα, οι χρυσές εφεδρείες του συστήματος που παραδοσιακά αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο του Διαχειριστή, ξεπέρασαν πλέον τα περυσινά επίπεδα. Η στάθμη τους βρίσκεται πάνω από τις 3000 GWh έναντι 2.940 GWh τέτοια εποχή πέρυσι.
 
Αιτία, οι βροχοπτώσεις του Μαίου και της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι οποίες ανέβασαν κι άλλο τα επίπεδα στους ταμιευτήρες, μαζί με την λειτουργία των αντλησιοταμιευτικών της ΔΕΗ στο φράγμα της Συκιάς (Αλιάκμονας) και στο φράγμα του Θησαυρού (Νέστος). Σε αυτά τα έργα, όταν το επιτρέπει η στάθμη των ταμιευτήρων και έχουμε υπερπαραγωγή απο ΑΠΕ, δίνεται εντολή να λειτουργήσουν οι αντλίες. Οταν οι αντλίες τραβούν το νερό και το ανεβάζουν στον άλλο ταμιευτήρα, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καταναλώνουν την φθηνή ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ. 

Και πολλά νερά και πολλές ΑΠΕ, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιπλέον 1,39 GW – περισσότερες παρά ποτέ- και υψηλά αποθέματα λιγνίτη,  όλα αυτά μαζί κάνουν τον Διαχειριστή να μην ανησυχεί.

Καύσωνας: Η πιο ισχυρή δοκιμασία για το σύστημα τη Παρασκευή με ρεκόρ έτους- Το πρώτο καλοκαιρινό τεστ, προσοχή και την επόμενη εβδομάδα