12ο Πανθρακικό Αντάμωμα: Στο εξής θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα…

13833
Μετά από 4 χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων έλαβε χώρα φέτος στο Διδυμότειχο το 4ημερο 12ο Πανθρακικό Αντάμωμα.
63 σύλλογοι τόσο από το εσωτερικό της Ελλάδας όσο και από τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο συμμετείχαν σε ένα απέραντο πανηγύρι. Μουσικές, τραγούδια, χοροί και παραδοσιακές φορεσιές από την ενιαία Θράκη, που φημίζεται για την ποικιλομορφία σε κάθε έκφανση του λαϊκού πολιτισμού της έσμιξαν γλυκά δημιουργώντας ρίγη περηφάνειας στους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες…
Ρίγη περηφάνειας για την ρίζα μας, που τιμούσαν ανέκαθεν οι πρόγονοί μας, πολλοί από τους οποίους έχουν προσφυγκή καταγωγή καθώς εγκαταστάθηκαν σε ελληνικό έδαφος διωγμένοι από τις περιοχές της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης. Ρίζωσαν λοιπόν βαθιά, όπως και η δρυς που ήταν το σύμβολο του φετινού Ανταμώματος, σε γόνιμα εδάφη, είτε της ελληνικής Θράκης είτε του ευρύτερου ελλαδικού χώρου και πρόκοψαν, χωρίς όμως λεπτό να ξεχάσουν…
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμετους διοργανωτές του φετινού ανταμώματος τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικο Σύλλογο Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη» που με άρτιο σχεδιασμό και πετυχημένη διοργάνωση, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός ικανών και ακούραστων εθελοντών, κατάφεραν, με μεγάλες ομολογουμένως δυσκολίες, να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό πόνημα, που άνετα χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο. Θερμές ευχαριστίες προς τους συμμετέχοντες συλλόγους, στους νέους και τις νέες που χάρισαν τη δροσιά τους σε αυτήν τη διοργάνωση και συνεχίζουν στα βήματα των μεγαλυτέρων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης που μαζί με συλλόγους – μέλη της πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις για το Πανθρακικό Αντάμωμα. Ήταν τιμή μας που τους είχαμε μαζί μας. Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν μπορούμε να παραλείψουμε να απευθύνουμε μία συγνώμη προς όλους τους χορευτές που ταλαιπωρήθηκαν από την κατάσταση του γηπέδου στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Ανταμώματος.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις του Δήμου Διδυμοτείχου προς τα Διοικητικά Συμβούλια, τόσο του διοργανωτή συλλόγου όσο και της συνδιοργανώτριας ΠΟΘΣ, ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει μιαν τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Απόρροια αυτής της αστοχίας ήταν να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χορευτές…

Όλα όμως είχαν δρομολογηθεί και λίγες μέρες πριν τη διοργάνωση δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι. Στο εξής θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για τον τρόπο διεξαγωγής των Ανταμωμάτων, καθώς ο πήχης των απαιτήσεων από το 1ο Αντάμωμα μέχρι και σήμερα έχει ανέβει κατακόρυφα.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμαυρώσει μία κατά τα άλλα πετυχημένη σύναξη Θρακών στα εδάφη της Ελληνικής Θράκης, που διακρίθηκε για τον παλμό και τη δυναμικότητά του.