S.O.S : «Τα κουτσοβγάζουμε»

1145
Η σημερινή θεματολογία του S.O.S αφορά την δήθεν πετυχημένη οικονομική πολιτική…
Γράφει ο Hariton Haritonidis
Το ρεύμα υπέρ του Μητσοτάκη οφείλεται σε μια πεποίθηση που κυκλοφορεί στην κοινωνία ότι «Καλά την κουτσοβγάζουμε εμείς εδώ, ενώ σε όλον τον πλανήτη μαίνεται η τρικυμία.
Άρα, καλά το κουμαντάρει το καράβι ο Κυριάκος».
Πρόκειται για παχυλή άγνοια –την οποία όπως είναι φυσικό ο Μητσοτάκης και τα παπαγαλάκια του ταΐζουν γενναιόδωρα.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αυτό το «τα κουτσοβγάζουμε» κρέμεται από δυο κλωστές.
Την Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητος και την Ποσοτική Χαλάρωση.
Τι σημαίνουν αυτά.
Το Σύμφωνο Σταθερότητος ορίζει κάποιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις των κρατών της ΕΕ. Η υποχρέωση της Ελλάδος ήταν να παρουσιάζει κάθε χρόνο πλεονασματικό προϋπολογισμό, μέσες-άκρες 3%. Δηλαδή, τα έσοδα του κράτους έπρεπε να είναι 3% περισσότερα από τις δαπάνες του. Αυτή η υποχρέωση λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία του πολέμου στην Ουκρανία, τέθηκε σε ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Δηλαδή από το 2020 μέχρι σήμερα η Ελλάδα ΔΕΝ οφείλει να παρουσιάζει πλεονάσματα.
Ποσοτική Χαλάρωση χοντρικά είναι η δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα οικονομικώς Υ Γ Ι Η κράτη-μέλη της να δανείζονται εύκολα χρήμα. Η Ελλάδα λόγω της κάκιστης οικονομίας της δανειζόταν με το σταγονόμετρο, με συνέπεια να πένεται –αυτό που ζήσαμε από το 2010 μέχρι το 2020. Με την πανδημία και τον πόλεμο όμως, η Ποσοτικη Χαλάρωση επεκτάθηκε εκτάκτως ΚΑΙ στην Ελλάδα. Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δανείστηκε επιπλέον 60 δισεκατομμύρια. Από αυτά βρήκε να δώσει για τους λογαριασμούς, τις Μαράτα και το καλάθι του νονού.

Κι ένα παιδί καταλαβαίνει επομένως ότι το «τα κουτσοβγάζουμε» ουδόλως οφείλεται στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική του Μητσοτάκη. Είναι μέτρα που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ανεξάρτητα από τα «ενάρετα» οικονομικά τους.

Στην πραγματικότητα η πανδημία και ο πόλεμος ήταν για τον Μητσοτάκη δώρα εξ ουρανού.
Του έδωσαν αυτά που ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα έπαιρνε η Ελλάδα με βάση την κατάσταση της οικονομίας της. Επιπλέον του έδωσαν την δυνατότητα, τα όποια δεινά χτυπούσαν την κοινωνία –τον πληθωρισμό, ας πούμε,- να τα φορτώνει στην πανδημία και τον πόλεμο. Έτσι συνολικά για όλα τα «κακά» έφταιγαν πανδημία και πόλεμος, και όλα τα «καλά» ήταν επιτεύγματα δικά του!
Είναι αδιανόητο το παραμύθι που πούλησε αυτός ο τύπος στους Έλληνες.
Όμως δυστυχώς όλα τα παραμύθια έχουν και ένα συστατικό που ονομάζεται τέλος. Οι «δυο κλωστές δεμένες στην ανέμη τυλιγμένες» κόβονται. Το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται μέσα στο 2023, και η Ποσοτική Χαλάρωση τελειώνει το 2024. Η Ελλάδα θα πρέπει πάλι να παρουσιάζει πλεονάσματα, δηλαδή αυξημένα έσοδα και μειωμένες δαπάνες. Και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Αυξημένα έσοδα σημαίνει φόροι – φόροι – φόροι, μειωμένες δαπάνες σημαίνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δημόσια υγεία, κοινωνικό κράτος. Όσο για τον εύκολο δανεισμό, τέλος κι αυτός. Το χρήμα θα κυκλοφορεί πάλι στην Ελλάδα με το σταγονόμετρο.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Μέρες Μνημονίου. Τέτοιες έρχονται.

Ο Μητσοτάκης, ως κλασικός προ-μνημονιακός πολιτικάντης Μαυρογιαλούρος, αντί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία της ευρωπαϊκής «γενναιοδωρίας» και να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, να βελτιώσει την ελληνική οικονομία, διάλεξε να σκορπίσει 60 δις σε Μαράτα και καλάθι του νονού, για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Και τώρα, πάντα ως προ-μνημονιακός Μαυρογιαλούρος, υπόσχεται αυξήσεις, ενίσχυση της δημόσιας υγείας, δάνεια, κοινωνικό κράτος και άλλα τέτοια απίθανα, που ΞΕΡΕΙ ότι είναι ΨΕ-ΜΑ-ΤΑ.

Εντός ολίγων μηνών έρχεται ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός που αυτός φούσκωσε με τις σπατάλες, τις ρεμούλες και τους «Ψαριανούς» του.

Μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός δεν θα καταφέρει να αποδράσει. Θα έχει την ατυχία να κερδίσει τις εκλογές. Θα τα πούμε όμως σχετικά στο επόμενο…