Βασίλης Τσολακίδης: Συζήτηση για τις ΑΠΕ – Ευκαιρίες για τον Έβρο

2135

 

Μια διαφορετική συνέντευξη – συζήτηση παραχώρησε στην Τηλεόραση της ΔΕΛΤΑ και συγκεκριμένα στην εκπομπή της Κατερίνας Καλεντερίδου, ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Βασίλης Τσολακίδης.

Με την ιδιότητα του βιοαρχιτέκτονα και του πρώην Πρόεδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, ο Βασίλης Τσολακίδης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που γίνεται η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια τις δυσκολίες αλλά και για τις ευκαιρίες που μπορεί ο Έβρος να αξιοποιήσει.

Όπως εξήγησε απαντώντας στους τηλεθεατές της εκπομπής, ακόμα και αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η χώρα μας θα έπρεπε να κινηθεί στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία, όσο και η τσέπη μας.

Για την βιομάζα εξήγησε ότι πλέον υπάρχουν τα παραδείγματα και στην περιοχή του Έβρου, αφού τουλάχιστον τρείς επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας, από την αξιοποίηση της βιομάζας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε βιοαέριο. Παρέθεσε οικονομικά στοιχεία και στόχους που θα μπορέσουν μελλοντικά να κάνουν τον Έβρο νομό πρωτοπόρο στην παραγωγή βιοαερίου προς όφελος των κατοίκων αλλά και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Για τις ενεργειακές κοινότητες τόνισε ότι την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η προτεραιότητα της χώρας ήταν τα μικρά συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα πολιτών και δήμων και όχι μόνο αυτά των μεγάλων εταιρειών. Σήμερα η ΝΔ αυτό το έχει αντιστρέψει και έχει κάνει τις ενεργειακές κοινότητες ένα δύσκολο εγχείρημα για τους πολλούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί η ενέργεια έχει πρωτίστως πρωτεύουσα σημασία για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου για αυτό και πρέπει να δοθούν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες και στους δήμους.

Για την λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ότι θα ενισχύσει σημαντικά των γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας αλλά τα οφέλη στην τοπική κοινωνία θα είναι πολύ μικρά.

Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι στις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ  υπάρχουν τρεις βασικές πηγές προβληματισμού:

-Τη μέριμνα για τη προστασία της φύσης και των κατοίκων από απειλές στη φύση, το οικοσύστημα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους.

-Τις επιδράσεις στην τοπική οικονομία και ιδίως στον πρωτογενή τομέα

-Το γεγονός ότι συχνά τέτοιες επενδύσεις δεν πείθουν ότι προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε δεν πρέπει οι όποιες αντιδράσεις -δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες- να εμποδίσουν την προώθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

(1) Facebook