Τσίπρας και Γεραπετρίτης ζητούν από την ΕΕ, να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική

717

Αλέξης Τσίπρας:  

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλη της ΕΕ, να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες».

Γιώργος Γεραπετρίτης:

Στο πεδίο της μετανάστευσης και του ασύλου η Ευρώπη έχει επιδείξει, μάλλον αδυναμίαστο να μπορέσει να έχει μία αποτελεσματική, ωφέλιμη και ανθρώπινη πάνω απ’ όλα πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε κεντρικές διμερείς συμφωνίες έτσι ώστε να κλείσουν οι παράνομες οδοί μετανάστευσης και να υπάρχουν νόμιμες οδοί έτσι ώστε να υπάρχει και αποτελεσματικότερη φύλαξη αλλά και αποτελεσματικότερος έλεγχος. Είναι αυτονόητο, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν στις χώρες τους, κινδυνεύουν πραγματικά.