Ναυάγιο στην Πύλο: Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία

10561

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Τίθεται σε ισχύ έως το βράδυ του Σαββάτου (17/06).

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06) ανοιχτά της Πύλου.

Το τριήμερο εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, “με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία“, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα θύματα φτάνουν έως τώρα τα 79 και έχουν διασωθεί 104 εκ των οποίων οι 21 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ όλες οι σοροί των ναυαγών μεταναστών θα μεταφερθούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθήνας και Πειραιά.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών και έτσι οι ιατροδικαστές έχουν τεθεί σε επιφυλακή και αναμένουν τις σορούς από αύριο.

Πρόσθετα, από την ΕΛ.ΑΣ., σε ότι αφορά στην διαδικασία για την ταυτοποίηση των θυμάτων, ενεργοποιήθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας.

Το σκέλος της προανάκρισης το χειρίζεται αποκλειστικά το Λιμενικό που λαμβάνει και τις σχετικές καταθέσεις από θύματα, σε μία προσπάθεια να διακριβώσει και τους διακινητές αλλά και όσο το δυνατόν έναν ακριβή αριθμό του κόσμου που επέβαινε στο σκάφος 25-30 μέτρων που βυθίστηκε και ήταν ασφυκτικά γεμάτο ανθρώπους.

Το γεγονός άλλωστε ότι ήταν ασφυκτικά γεμάτο σε όλους τους χώρους του το αλιευτικό σκάφος από την Λιβύη, προκύπτει και από φωτογραφία που τράβηξε το ελικόπτερο του Λιμενικού χθες κατά την εναέρια περιπολία και παρακολούθησή του.

Το χρονικό της πολύνεκρης τραγωδίας – Αναφορές ότι ταξίδευαν επί 4 ημέρες

Το αλιευτικό “Αντριάνα” εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο μη επανδρωμένο σκάφος της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από το Τομπρούκ στη Λιβύη, προς την Αδριατική.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του, ωστόσο δεν αιτήθηκε συνδρομή ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές ενώ δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα. Ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε τους ανθρώπους με κάποια εφόδια, όπως φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος.

Τελικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα και ένα C130 μετέβησαν εκεί και 104 άνθρωποι διασώθηκαν. Από εκείνη την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται.

https://www.news247.gr/koinonia/nayagio-stin-pylo-kirychthike-triimero-ethniko-penthos-gia-tin-tragodia.10080201.html