Άμεση Ανάλυση / Το ντιμπέιτ έδειξε ποιος νοιάζεται για την κοινωνία και την χώρα

904

Τα πολλαπλά αδιέξοδα στην οικονομία, η μεγάλη πληγή της ακρίβειας, οι προκλήσεις στο κράτος δικαίου και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους έχουν οδηγήσει τους πολίτες να αναζητούν σαφείς προτάσεις από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους. Παράλληλα η απλή αναλογική, που καθιστά αναγκαστικό τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, δίνει προβάδισμα στις προγραμματικές συγκρίσεις και πιθανές συγκλίσεις.

Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 22ας Μαΐου θα έπρεπε να συμβάλει στην αποσαφήνιση και τη διάδοση των θέσεων των κομμάτων. Αρκεί οι επικεφαλής τους να είχαν τη διάθεση να τις γνωστοποιήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με την αυτοπεποίθηση που προσδίδει ένα σαφές, στοχευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα όπως αυτό που έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν σαφής για το ποιοι έχουν να κερδίσουν από την εφαρμογή των άμεσων δεσμεύσεών του, για το πώς θα μειωθούν οι τιμές και θα καμφθεί η ακρίβεια, για το πώς θα ενισχυθεί το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για ποιους λόγους η προοδευτική συγκυβέρνηση αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τους νέους και τις νέες.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συχνά αμήχανος και ασαφής στις απαντήσεις του, αποκάλυψε ουσιαστικά πως εάν κερδίσει τις εκλογές θα συνεχίσει απαρέγκλιτα την πολιτική που έφερε την χώρα μας σε αδιέξοδο. Απέρριψε ρητά την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ μίλησε ασαφώς για αυξήσεις σε μισθούς, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με νεφελώδη ορίζοντα και στόχο. Δεν κατάφερε να ενδυθεί τον υπερασπιστή του (ιδιωτικοποιημένου) ΕΣΥ, ενώ δεν ψέλλισε καν μια «συγγνώμη» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδική μνεία  πρέπει να γίνει στο θέμα των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την πολλαπλή ενοχή του: Είπε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κακώς παρακολουθήθηκε, καθώς δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Αλήθεια, ο ίδιος δεν έλεγε την εποχή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, πως η παρακολούθησή του ήταν νόμιμη; Τι άλλαξε; Ό,τι και να ισχύει, η τρομακτικά καθυστερημένη παραδοχή του σημαίνει πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων. Αυτές οι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα στήσει ξανά το κράτος δικαίου στα πόδια του.

Καταληκτικά, το ντιμπέιτ επιβεβαίωσε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τις τηλεμαχίες: Γιατί δεν έχει πρόγραμμα. Γιατί αποκαλύπτεται η εμμονή του στην κοινωνική αδικία και τις ανισότητες. Γιατί αποκαλύπτεται σε όλους και όλες ότι δεν νοιάζεται για την κοινωνία, δεν νοιάζεται για την χώρα.