Τεχνολογία και νέες λέξεις

714

Αναντίρρητα, η τεχνολογία δεν έχει διευκολύνει μόνο την καθημερινότητά μας και τις συνήθειές μας, αλλά έχει αλλάξει και σε μεγάλο βαθμό τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Αναντίρρητα, η τεχνολογία δεν έχει διευκολύνει μόνο την καθημερινότητά μας και τις συνήθειές μας, αλλά έχει αλλάξει και σε μεγάλο βαθμό τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Σε μια εποχή που μέχρι και ηλεκτροκίνητα οχήματα παρέχονται στους πολίτες, το λεξιλόγιο μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Στις μέρες μας, πολλές ξενόφερτες λέξεις έχουν παρεισφρήσει στην καθημερινότητα και δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως έχουμε σχεδόν ξεχάσει τον ελληνικό τρόπο έκφρασης.

Η τεχνολογία άλλαξε το νόημα πολλών λέξεων που σχετίζονται με τη φύση, αλλά και πολλές δημοφιλείς δραστηριότητες έφεραν κάποιες νέες λέξεις, όπως το πόκερ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η λέξη «bet» και η λέξη «πάσο». Στην πρώτη περίπτωση, ενώ στο χώρο του πόκερ χρησιμοποιείται για να δηλώσει ο κάθε παίκτης το ποσό που θέλει να ποντάρει, σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε το ρίσκο και το στοίχημα. Στη δεύτερη περίπτωση, η λέξη «πάσο» στην καθημερινότητά μας δηλώνει άρνηση να συνεχίσουμε μια κουβέντα, ενώ στο χώρο του πόκερ δηλώνει άρνηση να ποντάρει ένας παίκτης. Και δεν είναι μόνο το πόκερ, είναι το ποδόσφαιρο, είναι το μπάσκετ, είναι τα πολεμικά παιχνίδια, όλες οι αγαπημένες μας δραστηριότητες έχουν επηρεάσει το καθημερινό μας λεξιλόγιο σε διάφορες εκφάνσεις και με ποικίλους τρόπους.

Ας μιλήσουμε, επίσης, για μερικές από τις πλέον δημοφιλείς εκφράσεις, ειδικά μεταξύ της νεολαίας. Οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν «social media», χρησιμοποιούν Twitter, Instagram, Tik Tok, Facebook. Βέβαια, όλες αυτές οι εφαρμογές είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ελάχιστοι κάνουν χρήση του ελληνικού όρου. Μάλιστα, αυτές οι εφαρμογές δημιούργησαν και πάρα πολλές ξένες λέξεις.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν θέλουν να συνομιλήσουν με κάποιον διαδικτυακό φίλο τους μπαίνουν στο «chat». Αντίστοιχα, όταν βλέπουν μια δημοσίευση, μπορούν να σχολιάσουν οτιδήποτε θέλουν, να κάνουν, δηλαδή, κάποιο «comment». Μια λέξη που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί είναι η λέξη «viral». Με τον όρο «viral» εννοούμε ένα πολύ δημοφιλές βίντεο ή μια πολύ δημοφιλή φωτογραφία που έχει καταφέρει να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Είναι κάτι που άρεσε στην πλειοψηφία του κόσμου και το διέδωσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Μια λέξη παρόμοιας αποδοχής και δημοφιλίας είναι η λέξη «troll». Πολλοί άνθρωποι, ειδικά μεγαλύτερων γενεών, δεν γνωρίζουν την ακριβή σημασία αυτής της λέξης. Χρησιμοποιείται, κατά κόρον, από άτομα που λένε εσκεμμένα κάτι ψευδές ή κάτι περιπαικτικό, προκειμένου να προκαλέσουν αντιδράσεις. Ωστόσο, ακόμα και να μην έχεις ακούσει αυτό τον όρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει ότι «μια είδηση είναι τρολ».

Ας επανέλθουμε στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από εμάς, όταν βγαίνουμε έξω με κάποιον φίλο ή φίλη μας, θέλουμε να απαθανατίσουμε τη στιγμή και να βγάλουμε μια φωτογραφία. Πρέπει, λοιπόν, να επισημάνουμε το φίλο μας, να τον/την κάνουμε «tag». Σήμερα, ο όρος «tag» χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη δήλωση ενός ονόματος, αλλά πρόκειται για μία ετικέτα που συνοδεύει πολλές φορές ειδήσεις και βίντεο. Αν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένη την ετικέτα μας, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύμβολο # και να αναφέρουμε ένα όνομα ή μια κατηγορία. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε «hashtag», μπορεί δηλαδή ο χρήστης να πατήσει πάνω σε αυτή τη λέξη και να τον παραπέμψει στο αντίστοιχο προφίλ.

Κάνοντας μνεία σε φωτογραφίες και βίντεο, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε στους όρους «like» και «share». Με τον πρώτο όρο, αναφερόμαστε σε κάτι που μάς άρεσε, σε κάτι που μάς έκανε θετική εντύπωση και θέλουμε να το δηλώσουμε. Με το δεύτερο, κοινοποιούμε αυτό που είδαμε και μάς άρεσε και το μοιραζόμαστε με τους δικούς μας διαδικτυακούς φίλους.

Κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα, ζητείται η «αποδοχή όλων των cookies». Είναι μικρά αρχεία, τα οποία τα αποδεχόμαστε και έτσι αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες και οι ενέργειες που κάναμε στην κάθε ιστοσελίδα. Στο χώρο των μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), πολλές φορές μπορεί να μας έρθει ένα ανεπιθύμητο μήνυμα. Αυτό το ανεπιθύμητο μήνυμα είναι το επονομαζόμενο «Spam», είναι ένα μήνυμα που έρχεται χωρίς τη θέληση μας και συνήθως έχει σκοπό να μας ξεγελάσει.

Συμπερασματικά, είναι εύλογο να χρησιμοποιούμε πολλές ξενόφερτες λέξεις στο λεξιλόγιο μας. Είναι τέτοια η άνθιση της τεχνολογίας που έχει επιφέρει πολλές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.