«Η τιμωμένη σήμερα μεγαλομάρτυς και αθληφόρος Αγία» – Τα κατορθώματα της πίστεως

1082

Για τα κατορθώματα της πίστεως, εξ αφορμής της μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που προσήλθε στην Κατακόμβη – Αγίασμα της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται δίπλα στον Ερυθροπόταμο και στις υπώρειες του Κάστρου του Διδυμοτείχου.
«Η τιμωμένη σήμερα μεγαλομάρτυς και αθληφόρος Αγία» είπε «καίτοι νεαρά, ανήλικη και ανίσχυρη επέδειξε ανδρεία, γενναιότητα, φρόνημα χριστιανικό μέχρι του μαρτυρίου της. Με τη δύναμη της εις Χριστόν πίστεώς της αντιμετώπισε φρικτά και αιματηρά βασανιστήρια…

»Αντιμετώπισε και νίκησε τον έπαρχο Ολύβριο πρωτίστως συναισθηματικά απορρίψασα την πρόταση γάμου, που της έκαμε. Αντίθετα με την ροπή της νεότητας εκείνη αντιστάθηκε στον πειρασμό. Δεν είναι άσχετο αυτό που γράφει ο απόστολος Ιωάννης «ἔγραψα ὑμῖν, νεανίσκοι, ὅτι ἰσχυροί ἐστε καὶ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ ἐν ὑμῖν μένει καὶ νενικήκατε τὸν πονηρόν» (Α΄ Ιω. β,14). Είναι πράγματι ισχυρός και δυνατός ο νέος και γενικώτερα ο άνθρωπος, όταν ο Χριστός είναι ο εράσμιος της καρδιάς του.

»Νίκησε, όμως, η αγία τον Ολύβριο και όταν το ανθρώπινο συναίσθημα  μετατρέπεται σε άσπονδο μίσος. Αυτό συμβαίνει όταν το συμφέρον κανονίζει τα αισθήματα των ανθρώπων ή κάποια ιδιοτελής επιδίωξις. Αντίθετα ο άνθρωπος της πίστεως και των χριστιανικών αρχών δεν γνωρίζει τέτοιες μεταπτώσεις, διότι δεν κινείται από ταπεινά ελατήρια και υπολογισμούς αλλά συνάπτει δεσμούς και ενεργεί με έρεισμα τις χριστιανικές αρχές. Γι αυτό η σταθερότητα της Αγίας στις αρχές της μέχρι θανάτου ειναι εξαίρετο της πίστεως κατόρθωμα.

»Όταν πάλιν ο Κύριος μέσα στη φυλακή θαυματουργικά εθεράπευσε τις πληγές της Μάρτυρος και την επομένη παρουσιάσθηκε τελείως υγιής ενώπιον του δικαστηρίου δημιουργήθηκε καταπληκτική εντύπωση στο πλήθος, ώστε πολλοί επίστευσαν στο Χριστό. Το γεγονός προκάλεσε τον έπαρχο για να διατάξει τον αποκεφαλισμό της Αγίας και να λάβει αύτη τον αμαράντινο της δόξης στέφανο. Όλα αυτά ειναι καρπός και κατόρθωμα της πίστεως· να νικά κανείς τα πάθη του και την καλοπαίρασή του και να απολαμβάνει τα αιώνια αγαθά της Βασιλείας του Θεού».

Το πρωί της επομένης ημέρας ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, Παρεκκλήσιο του οποίου τιμάται επ’ ονόματι της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης.