Οι μελισοφάγοι έδωσαν χρώμα στο Δάσος της Δαδιάς

1410

Μια φασαριόζικη παρέα μελισσοφάγων χρωμάτισε τον ουρανό σήμερα με μπλε, πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες ανταύγειες, έξω από το κτίριο του Φορέα Διαχείρισης στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου!

Ο μελισσοφάγος (Merops apiaster) είναι το πιο πολύχρωμο πουλί της Ευρώπης, ανήκει στα κορακόμορφα πτηνά και έρχεται την Άνοιξη στην περιοχή για να αναπαραχθεί.

Είναι ευκολότερο να τον δει κανείς όταν πετάει ή όταν κάθεται σε ηλεκτρικά καλώδια και απομονωμένα δέντρα από όπου ψάχνει έντομα για να τραφεί.

Τρέφεται αποκλειστικά με έντομα που τα πιάνει πετώντας και όπως φαίνεται και από το όνομά του τρώει συχνά μέλισσες από τις οποίες αφαιρεί το κεντρί τρίβοντας το έντομο στο χώμα.

Φωλιάζει σε χαλαρές αποικίες και φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος, σκάβοντας σε βάθος 70-200 εκ., σε πλαγιές, όχθες ποταμών και αμμόλακους.

Αναπαράγεται σε ανοιχτές, ζεστές περιοχές, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, συχνά κοντά σε απότομα αμμώδη πρανή ποταμών ή δρόμων.

Γεννά 6-7 αυγά τα οποία κλωσάνε και το θηλυκό και το αρσενικό, έχοντας βοηθούς στην ανατροφή των νεοσσών που είναι συνήθως ανώριμα αρσενικά άτομα.

Αν και είναι καχύποπτο πτηνό, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε σε κοπάδια, πάνω σε σύρματα ή να πετά ψηλά σε ομάδες, κατά τη μετανάστευση.

Κι αν δεν τον δούμε, σίγουρα θα ακούσουμε τη χαρακτηριστική φωνή του, όταν πετά από πάνω μας!