Άρθρο:Διαμαρτυρία για το νερό, τρία χρόνια μετά. Τελικά ποιος έχει δίκιο;

1858

Γράφει ο Δημήτρης Δεντσίδης

Πριν τρία χρόνια περίπου, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, πλήθος πολιτών, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Δημαρχείου Διδυμοτείχου, αποφασισμένοι να δείξουν την δυσαρέσκειά τους για το θέμα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον Δήμο Διδυμοτείχου.

Θυμόμαστε όλες τις τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών, των Δημοτών, του Δημάρχου, του  Προέδρου και στελεχών της ΔΕΥΑΔ, των Αρχηγών παρατάξεων του Δ.Σ, του Αντιπεριφειάρχη Έβρου, των Δημοσιογράφων, κ.α. Θυμόμαστε το κλίμα των συζητήσεων, στο διαδίκτυο, στα ραδιόφωνα, στα έντυπα, στο προαύλιο του δημαρχείου και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Θυμόμαστε όλοι…τις τοποθετήσεις και το κλίμα!

Σήμερα τρία χρόνια μετά, έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα της Κίνησης Πολιτών «Πόλη χωρίς νερό, πόλη δίχως μέλλον»;

Να θυμηθούμε τα ερωτήματα του ψηφίσματος:

Τι γίνεται:

  1. Με τα 3 μεγάλα έργα συνολικής αξίας 4.800.000 ευρώ;
  2. Με την έγκαιρη και υπεύθυνη αναλυτική ενημέρωση;
  3. Με το ειδικό τέλος κατανάλωσης νερού 80%;
  4. Με το τέλος του βιολογικού καθαρισμού 80%;
  5. Με την καταλληλότητα του νερού;
  6. Με την ορθολογική χρήση του (αγροτική χρήση από συγκεκριμένα σημεία, απομόνωση παλαιών δικτύων, κ.α);
  7. Με τις τακτοποιήσεις των λογαριασμών;
  8. Με τις τιμολογιακές πολιτικές;
  9. Με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την δημοτική επιχείρηση;

Με οδηγό τα ερωτήματα της Κίνησης Πολιτών «Πόλη χωρίς νερό, πόλη δίχως μέλλον», ας δούμε τι γινόταν με την προηγούμενη διοίκηση και τι γίνεται με την σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΔ και αν τελικά δόθηκαν μέχρι σήμερα οι αναμενόμενες απαντήσεις :

Για τα έργα:

Η διαμαρτυρία των πολιτών για τα έργα στην ύδρευση βασίστηκε στην αναφορά που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου σε ραδιοφωνική εκπομπή όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θέμα των έργων έχει παγώσει από τη μεριά του Δήμου Διδυμοτείχου, επειδή δεν έχει καταθέσει τη μελέτη, επικαλούμενος ότι δεν έχει προσωπικό για να την ολοκληρώσει.

Η προηγούμενη διοίκηση:

1) Δημιουργήθηκε μια Δεξαμενή στο Κάστρο του Διδυμοτείχου. 2) Δημιουργήθηκε ένας διπλός αγωγός,  τέσσερα χιλιόμετρα ο καθένας από το Σχιστό ως τον κόμβο του LIDL με σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς και διαμέτρου Φ 225.  3)Από το 2015, εκπονήθηκαν τρεις μελέτες  και σήμερα πέντε χρονιά μετά ολοκληρώνονται,  έργα συνολικής αξίας 4.800.000 ευρώ. Αφορούν, Α)στην αλλαγή του δικτύου Ρηγίου-Πυθίου, Β)στην κατασκευή ΄΄μεριστή΄΄ για τα χωριά Μάνη, Καρωτή, Ελληνοχώρι, Λαγός και Θυρέα και Γ) για την υδροδότηση της πόλης του Διδυμοτείχου. 4)Πραγματοποιήθηκαν καταργήσεις του παλιού δικτύου ύδρευσης και συνδέσεις με το νερό στην οδό Λεωνίδου, την οδό Βρανά, την οδό Αγίας Πέτρας και τμήματος του συνοικισμού.

Η σημερινή διοίκηση:

Περιμένουμε να δούμε το τεχνικό πρόγραμμα και τον σχεδιασμό που έχει η νέα διοίκηση, μέσα από νέες μελέτες και έργα.

Για την ενημέρωση:

Η προηγούμενη διοίκηση:

Με ανακοινώσεις – εξηγήσεις στο προφίλ της δημοτικής επιχείρησης στο fb, ενημερώνει τους δημότες για τα προβλήματα ύδρευσης.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ενημέρωσης.

Για το τέλος 80% κατανάλωσης νερού:

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, η επιβολή του πάγιου τέλους ύδρευσης είναι αυθαίρετη, δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο και αντίκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας των τελών υδρεύσεως και αποχετεύσεως και, ως εκ τούτου, η Δ.Ε.Υ.Α. Διδυμοτείχου θα πρέπει άμεσα να ΠΑΥΣΕΙ την επιβολή του, συμμορφούμενη προς το νόμο και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η προηγούμενη διοίκηση:

Συνέχισε την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί την ίδια πολιτική.

Για το τέλος 80% αποχέτευσης:

1) Δεν έχουμε τα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουμε. 2)Υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για την λειτουργία του Βιολογικού. 3) Υπάρχει προεκλογική δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής για επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές για την μη καλή χρήση του Βιολογικού.

Για την καταλληλότητα του νερού:

Η προηγούμενη διοίκηση:

Γίνονταν οι προβλεπόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για το πόσιμο νερό, βάση της νομοθεσίας « περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

Η σημερινή διοίκηση:

 Ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες.

 

Για την ορθολογική χρήση του νερού:

Η προηγούμενη διοίκηση:

 Αδυναμία χρησιμοποίησης υποστηρικτικής πρόσθετης ποσότητας νερού από την γεώτρηση που υπάρχει στο Πραγγί για την χρήση της πόλης του Διδυμοτείχου. Αδυναμία ελέγχου πολλών διαρροών νερού με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού για οικιακή χρήση. Η αγροτική χρήση γίνεται μέσα από συγκεκριμένα σημεία σε κάθε κοινότητα.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες.

Με τις τακτοποιήσεις των λογαριασμών:

Η προηγούμενη διοίκηση:

Το ποσοστό των δημοτών-πελατών της ΔΕΥΑΔ οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους δεν είναι γνωστό. Υπάρχει ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις για αρκετούς καταναλωτές.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες.

Με τις τιμολογιακές πολιτικές:

Η προηγούμενη διοίκηση:

1)Ακολουθεί την συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Διδυμοτείχου. 2) Δεν υπάρχει απόφαση ώστε να εντοπιστούν και να χαρακτηριστούν ως προβληματικές οι περιοχές ανάλογα με τη συχνότητα των βλαβών και να υπάρξει αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί την ίδια πολιτική.

Με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την δημοτική επιχείρηση:

Αίτημα της Κίνησης Πολιτών «Πόλη χωρίς νερό, πόλη δίχως μέλλον» ήταν: 1)Σε νευραλγικές θέσεις πρέπει να τοποθετούνται τα κατάλληλα άτομα. Άτομα με οράματα, θέληση, πείσμα και γνώσεις. Άτομα που δεν φοβούνται να τσαλακωθούν και να παραμερίσουν τα ιδία οφέλη. 2) Ποιος είναι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να μας εξυπηρετήσουν καθημερινά και αν αυτός ο αριθμός είναι ικανός να καλύψει τις απαιτήσεις μας και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Η προηγούμενη διοίκηση:

Έκανε τις επιλογές σε πρόσωπα που πίστευε ότι μπορούν να βοηθήσουν την δημοτική επιχείρηση.

Η σημερινή διοίκηση:

Ακολουθεί την ίδια πολιτική. Έκανε τις επιλογές σε πρόσωπα που πίστευε ότι μπορούν να βοηθήσουν την δημοτική επιχείρηση.

Σήμερα τρία χρόνια μετά…ήρεμα, ψύχραιμα και με γνώση όλων των γεγονότων:

Υφίσταται η συγκεκριμένη κίνηση πολιτών;

Γνωρίζουν οι δημότες την αλήθεια;

Ποιος παρουσίασε έως σήμερα αληθινά στοιχεία για τα θέματα του νερού;

Ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο τελικά;

 Τα συμπεράσματα δικά σας!

  ———————————————————————————–

*Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών «Πόλη χωρίς νερό, πόλη δίχως μέλλον».

* Στις δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου και στις επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου, αποφασίσαμε όλοι μαζί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να πάει ο τόπος μας μπροστά, λέγοντας την αλήθεια, με οργάνωση, προγραμματισμό και σχέδιο. Αυτό θέλουν οι δημότες. Αυτό θέλω και εγώ. Αυτό κάνω σήμερα!

* Η προσωπική μου άποψη παραμένει η ίδια όπως και τότε:

https://www.inevros.gr/2017/07/04/dentsidis-gia-to-nero/