Ομιλία του Δρ. Αθανασίου Τρικούπη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

1480

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης, σας προσκαλεί στην ομιλία του Δρ. Αθανασίου Τρικούπη, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Έλληνες Μουσουργοί από την εκτός ελληνικής επικράτειας Μακεδονία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στον ισόγειο χώρο του Μουσείου.

 

Λίγα λόγια για το θέμα της ομιλίας…

Η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Η λόγια (έντεχνη) μουσική δημιουργία των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια». Σκοπός του ομιλητή είναι η ανάδειξη σημαντικών Ελλήνων μουσουργών και μουσικοπαιδαγωγών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε πόλεις της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, όπως το Μοναστήρι, το Μεγάροβο, το Κρούσοβο και το Μελένικο, κατά τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εποχή που άνθιζαν σε εκείνα τα μέρη οι ελληνικές κοινότητες και ο ελληνικός πολιτισμός. Η τελική ενσωμάτωση των περιοχών αυτών σε άλλα κράτη εκτός της Ελλάδας, με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τους οδήγησε μακριά από τις προγονικές τους εστίες. Όλοι συνεισέφεραν, βάσει της προσωπικότητας και της εξειδίκευσης τους, στην ελληνική μουσική και παιδεία στις πόλεις που δραστηριοποιήθηκαν μετέπειτα, με την πλειοψηφία τους να παραμένει στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη ζωή και το έργο του Αναστάσιου Μάλτου, διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και σημαντικότατου παράγοντα των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Οδησσού και του συνθέτη Δημητρίου Λάλλα, του μοναδικού Έλληνα μαθητή του Richard Wagner.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή…

 

Ο Αθανάσιος Τρικούπης σπούδασε στην Αθήνα (δίπλωμα πιάνου, σύνθεσης, τσέμπαλου, Μηχ/γου – Μηχ/κου Ε.Μ.Π.), στο Conservatoire Européen de Musique de Paris (Piano Diplome), στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz (Master στη σύνθεση) και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (Διδακτορικό μουσικολογίας).

Από το 2012 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου ελληνικής μουσικής. Από το 2017 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ σε θεματολογία σχετική με τους Μακεδόνες Μουσουργούς. Έχει συγγράψει πλειάδα μελετών και μονογραφιών σχετικά με τη μουσική, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο Western music in Hellenic communities. Musicians and Institutions (εκδ. Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2015), που η αποστολή του στις βιβλιοθήκες των Γερμανικών Μουσικών Πανεπιστημίων χρηματοδοτήθηκε από τη Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Διευθυντής του Ωδείου ΦΑΕΘΩΝ της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης.

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!