Το ταξίδι ενός νανόκυκνου από τη Σιβηρία στο Δέλτα του Έβρου!

1485

Νεότερη ενημέρωση σχετικά με το Νανόκυκνο με το δορυφορικό πομπό, ο οποίος παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Δέλτα!

Βρισκόμαστε στην περίοδο που οι αφίξεις των πουλιών – εν όψει του χειμώνα – αυξάνονται στο Δέλτα, με αρκετά νέα είδη να καταφτάνουν.

Μεταξύ αυτών και οι πρώτοι Νανόκυκνοι, περίπου διακόσιοι συνολικά, παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Aνατολικό Δέλτα, στην περιοχή των «Τηγανιών» και στη λιμνοθάλασσα «Παλούκια».

Ανάμεσά τους παρατηρήθηκε και ένα πουλί, το οποίο έφερε πάνω του δορυφορικό πομπό. Η καταγραφή έγινε από Ούγγρους ορνιθολόγους που βρισκόταν στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό άτομο το οποίο πιάστηκε και του τοποθετήθηκε πομπός, το περασμένο καλοκαίρι, στη χερσόνησο Yamal στη Σιβηρία. Την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή τοποθετήθηκαν πομποί σε άλλους οκτώ Νανόκυκνους.
Η σύλληψη και η τοποθέτηση έγινε από τον Didier Vangeluwe και το Royal Belgian Institute of Natural Sciences.

Το συγκεκριμένο πουλί ξεκίνησε το ταξίδι του προς το νότο στα τέλη Σεπτέμβρη και έφτασε στο Δέλτα Έβρου στις αρχές Νοέμβρη, διασχίζοντας μια απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, όπως φαίνεται και στο χάρτη.

Να σημειωθεί ότι οι Νανόκυκνοι (το πιο μικρόσωμο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης) αποτελούν απειλούμενο είδος, που κατατάσσεται στην κατηγορία «Τρωτό», ενώ την τελευταία δεκαετία καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του διαχειμάζοντος πληθυσμού στο Δέλτα που αποτελεί πλέον ένα από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης του είδους στην Ευρώπη.

Περιμένουμε πλέον την επόμενη περίοδο, να δούμε τα δεδομένα από τις μετακινήσεις και τη συμπεριφορά του πουλιού στην περιοχή μας, αλλά και το κατά πόσο θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κάποια από τα υπόλοιπα πουλιά με τους πομπούς.