Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Λάλα στην Αλεξανδρούπολη

2023

Θανάσης Λάλας

Ατομική έκθεση ζωγραφικής «Σκηνικά Ονείρων»

στην Art Gallery Αλεξανδρούπολης

Έκθεση έργων ζωγραφικής του Θανάση Λάλα εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στην αίθουσα τέχνης της Art Gallery Αλεξανδρούπολης, Σκρα 2-4.

 

Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά έργων του, στο πλαίσιο ατομικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Σκηνικά Ονείρων», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Art Gallery Αλεξανδρούπολης από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 15η Νοεμβρίου.

 

Ο ίδιος αναφερόμενος στην έκθεση «Σκηνικά Ονείρων» σημειώνει χαρακτηριστικά: 

 

«Όταν ζωγραφίζω δεν σκέφτομαι τίποτα. Ένας άλλος αποφασίζει, ένας «θεός» που έχει επιλέξει την ψυχή μου θα έλεγα ή αυτός ο «άλλος» που καθημερινά έχει αναλάβει εργολαβικά να βολτάρει στα σκοτάδια μου, εκεί που κατοικούν οι φόβοι, οι ενοχές, τα όνειρα, οι εφιάλτες, τα μεγάλα και τα μικρά που με καθορίζουν. Με όλα αυτά σε εγρήγορση ζωγραφίζω και γράφω, γι’ αυτό και λυτρώνομαι κάθε φορά που μπαίνω σε αυτή την διαδικασία. Νοιώθω να ανακαλύπτω μυστικά ανείπωτα, ασχημάτιστα. Δεν φοβάμαι αυτή την παράδοση στον «θεό» ή στον «άλλο» μου εαυτό όταν ζωγραφίζω, γιατί πάντα το αποτέλεσμα είναι καθ’ ομοίωση, είναι μια εικόνα που υπάρχει στα όνειρά μου και αυτή θέλω να ζήσω. Κάθε φορά μόλις τελειώνει ένα έργο σκέφτομαι ποιός ζωγράφισε τα όνειρά μου. Ποιός ξέρει αυτά τα φανταστικά σκηνικά που μέσα τους ζει η φυλή των ανθρωπόμορφων που είναι πλασμένα από τις αδυναμίες μου, τα λαμπερά μου, τα σκοτεινά μου, τις ενοχές και τους φόβους μου. Ποιός φτιάχνει αυτά τα ονειρικά σκηνικά μου που μέσα τους οι αισθήσεις μου οξύνονται και ακούω τις σιωπές, βλέπω πίσω από τους καθρέφτες, αγγίζω κάτω από το δέρμα μου, πονώ και καβαλάω ανείπωτα και ταξιδεύω στα γνωστά μου στέκια σαν άγνωστος».


Τα έργα «Σκηνικά Ονείρων» είναι τρισδιάστατες οπτασίες, που μέσα τους κατοικούν αδιέξοδα, συνομιλούν ήρωες των ονείρων. Δεν είναι παραμύθια. Είναι σκηνικά μιας άλλης πραγματικότητας. Όλα φτιαγμένα με κάρβουνο και χρώμα. Είναι μια γκάμα συναισθηματικών πτώσεων και αιωρήσεων!

Ο Θανάσης Λάλας, πολύπλευρος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Με ξεχωριστή πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας καινοτόμων εντύπων, επιλέγει τον δρόμο της ζωγραφικής όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Ανθρωποκεντρικός, με ποιητικό σουρεαλισμό εικονοποιεί έναν πρωτότυπο, φανταστικό κόσμο.
Ο Λάλας με το εικαστικό του έργο, όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμματα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. Φαντασία, πάθος, πληθωρικότητα, ειρωνεία και χιούμορ διαπνέουν τις μοναδικές συνθέσεις του. Η γνησιότητα της έκφρασης είναι σημαντική για τη λειτουργία της τέχνης για εκείνον, καθώς: «Τα πράγματα όταν τα κάνεις από ψυχής και με πάθος, μεταμορφώνονται σε πολιτισμό».
Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 19.. και σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Μαϊάμι. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, έχοντας στο ενεργητικό του τρεισήμισι χιλιάδες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και τη δημιουργία τριαντατριών πρωτότυπων επιτυχημένων περιοδικών. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.


Ατομικές εκθέσεις
2003 Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, Αθηναΐς, Αθήνα. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2005 Γκαλερί ΟΜΙΚΡΟΝ, Λευκωσία. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2010 Μουσείο Διαχρονικής Τέχνης Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Αθήνα. Οργάνωση «Ο Φιλελεύθερος – Μουσείο Πιερίδη» Ο κόσμος μου
2013 Gallery Opera, Παρίσι
2013 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Lala’s choices
2013 Nest Gallery, Γενεύη. Thanasis Lalas Un monde enigmatique
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Γιορτή χρωμάτων
2014 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα. Table Art
2015 Alpha C.K Art Gallery, Λευκωσία. Ένα νησί σε μια θάλασσα χρωμάτων Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα video art
2015 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι
2016 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι

Ομαδικές εκθέσεις
Πάτρα
Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art-fleur-t
2015 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art Bazaar

 

Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές
Εθνική Πινακοθήκη
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Συλλογή Δάκη Ιωάννου
Συλλογή Δημήτρη Κοπελούζου
Συλλογή Theo Roussis
Συνεργασία με την David Benrimon Fine Art, Miami

 

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου 2018 – 15 Νοεμβρίου 2018
Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 09:00-24:00, Κυριακή 09:00-16:00