Αλεξανδρούπολη: Άνοιξε το Ναό της παλιάς Νίψας ο Μητροπολίτης Άνθιμος

1068

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη Μητρόπολή μας πανηγύρισαν οι ενοριακοί Ναοί της Άνθειας, της Λευκίμης, του Λακκώματος στη Σαμοθράκη, καθώς και ο ναός του παλαιού οικισμού της Νίψας.

Η παλαιά Νίψα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 λεπτών βορειότερα από τη σημερινή τοποθεσία του χωριού, σε δύσβατο σχετικά μέρος. Από τον παλαιό οικισμό, που εγκαταλείφθηκε οριστικά κατά τον εμφύλιο πόλεμο, σώζεται μόνο η πετρόκτιστη μεταβυζαντινή εκκλησία του χωριού, που τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Ο Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη και υπερώο. Πάνω από την εξωτερική πύλη, σώζεται μέσα σε τυφλό αψίδωμα η χρονολογία 1844, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση της χρονολογίας (αν πρόκειται δηλ. για το έτος κτίσης ή ανακατασκευής). Το κωδωνοστάσιο είναι ανεξάρτητο, ύψους περίπου 13μ. και σχήματος τετραγώνου πύργου. Ο Ναός αυτός τα τελευταία χρόνια και με τις φροντίδες των κατοίκων της Νίψας αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε.
Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού, τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο τα θυρανοίξια του ναού παρουσία των κατοίκων της Νίψας και του Δημάρχου της Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκη. Ο Μητροπολίτης μας μίλησε προς το εκκλησίασμα σχετικά με το Ναό και τις εργασίες που έγιναν και τις δυσκολίες που υπήρξαν (όπως η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος) και ευχαρίστησε θερμά όσους κοπίασαν τις προηγούμενες ημέρες για να περιποιηθούν τον Ναό, αλλά και όσους όλο το προηγούμενο διάστημα εργάσθηκαν εθελοντικά για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό της παλαιάς εκκλησίας.
Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, παρουσία πολλών πιστών του χωριού της Νίψας και των γύρω οικισμών. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε Παράκληση στην Παναγία και αμέσως μετά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού είχε ετοιμάσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.