Μεγάλη συμμετοχή και στον 3ο αγώνα ΚΑΣΤΡΟΥ Διδυμοτείχου, με νέο ρεκόρ αλλά και τους ίδιους νικητές για Τρίτη χρονιά

1140

Με υψηλές θερμοκρασίες και ξεπερνώντας τις 1500 συμμετοχές αθλητών όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε ο 3ος αγώνας ΚΑΣΤΡΟΥ Διδυμοτείχου, στα πλαίσια των Ελευθερίων της πόλης. Οι διοργανωτές, Ευγενίδειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Διδυμοτείχου, ΓΕΣ και το Δ’Σώμα Στρατού, με τη βοήθεια του Συνδέσμου κριτών Θράκης και την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης, συνεργάσθηκαν άψογα για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Ο αγώνας έχει ιστορική σημασία, μιας και η διαδρομή κινείται γύρω από το Κάστρο του Διδυμοτείχου, το οποίο βρίσκεται επάνω στην κορυφή του λόφου του Καλέ και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων. Αποτελούσε σημαντικό ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και του ισχυρότατου οχυρωματικού περιβόλου που το περιβάλλει.Tο κάστρο διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του, τα βυζαντινά τείχη του, έχουν μήκος 1 χλμ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μ., με τους πύργους του 24 στο σύνολο, κάποιοι από τους οποίους φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η πόλη γίνεται πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τρεις φορές, ενώ το 1341, ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός επέλεξε το Διδυμότειχο για να στεφτεί αυτοκράτορας, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο, το Διδυμότειχο γίνεται η πρώτη οθωμανική πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Όσον αφορά τον αγώνα δρόμου Κάστρου, η αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε με τα 10χλμ για τους περισσότερο μυημένους αθλητές και αθλήτριες, συνεχίσθηκε με τους αγώνες ΑΜΕΑ 400μ, τον παιδικό και οικογενειακό δρόμο μαζί των 900μ περίπου και ολοκληρώθηκε με το Λαϊκό δρόμο των 5χλμ. Ανάμεσα στους αγώνες, κορίτσια του γυμναστηρίου Φυδανάκη κρατούσαν χορευτική συντροφιά στους θεατές.
Ο συναγωνισμός μεγάλος σε όλες τις κούρσες, με τους περυσινούς και περσινούς νικητές στα 5 και 10χλμ, σε άνδρες και γυναίκες, να επαναλαμβάνουν τις νίκες τους. Ο κύριος όμως στόχος του αγώνα ήταν η συμμετοχή του απλού πολίτη από το Διδυμότειχο, τον Έβρο, την Θράκη και αυτό επιτεύχθηκε με το παραπάνω, αλλά και η οικογενειακή συμμετοχή στον παιδικό αγώνα η οποία ήταν συγκλονιστική.
Για την υγειονομική κάλυψη του αγώνα επελήφθησαν το ΕΚΑΒ, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού,  για την ασφάλεια του η Αστυνομία και ο Στρατός και φυσικά την αγωνιστική ευθύνη είχε ο Σύνδεσμος κριτών στίβου Θράκης και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης.
Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιστράτηγος κ.Καμπάς και ο Στρατηγός κ.Παπαδόπουλος ο Βουλευτής Έβρου κ.Δημοσχάκης, που συμμετείχε για άλλη μια φορά ως αθλητής και φυσικά οι οικοδεσπότες  Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ.Πατσουρίδης και ο Πρόεδρος του Ευγενιδείου Κέντρου κ.Σίμογλου, ο οποίος ήταν και η ψυχή του αγώνα. Φυσικά ήταν εκεί και φέτος ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του ακοντισμού Κώστας Γκατσιούδης.
Οι νικητές:
Άνδρες 5.000 μέτρα : 1ος Γκάτζιος Απόστολος,  2ος Αλεξακίδης Δημήτρης, 3ος Μουσιάρης Γιώργος
Γυναίκες 5.000 μέτρα :  1η Σκαρλάτου Φωτεινή, 2η Φουρλάμη Σοφία, 3η Γραμματέα Όλγα
Άνδρες 10.000 μέτρα: 1ος Βούλκος Χαράλαμπος, 2ος Παντεκίδης Βασίλης, 3ος Τσιμενίδης Βλαδίμηρος
Γυναίκες 10.000 μέτρα :  1η Λαμπούδη Μαρία, 2η Στεργίου Κωνστανία και 3η Σούρλα Φωτεινή
Επίσης βραβεύθηκαν για την συμβολή τους στον αγώνα, ο Δ/κτης του Δ’ ΣΣ Γεώργιος Καμπάς και ο Δ/κτης της XVI ΜΚΜΠ Βασίλειος .Παπαδόπουλος, αλλά και ο Αστυν.Δ/ντης Ορεστιάδος. Πασχάλης Συριτούδης για την προσφορά του στον αθλητισμό της πόλης.
Τέλος βραβεύθηκε ο μαθητής-αθλητής Ελευθέριος Μπροντίδης για την κατάληψη της 1ης θέσης στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες Λυκείων στο Taekwondo.
Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα ευχαριστεί τους εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες για την αυθόρμητη συμμετοχή τους, τους εθελοντές και όσους βοήθησαν, όπως ζητά συγνώμη για τα όποια λάθη και παραλείψεις της. Τέλος ευχαριστεί το γυμναστήριο του κ.Φυδανάκη για την συμμετοχή της χορευτικής του ομάδας.
Όλοι μας δίνουμε ραντεβού στον 4ο αγώνα ΚΑΣΤΡΟΥ.