Ρεσιτάλ πιάνου του διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, Θοδωρή Τζοβανάκη στην Αλεξανδρούπολη

1244

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου του διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, Θοδωρή Τζοβανάκη, την Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων» (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη).

Το ρεσιτάλ αποτελεί ένα αφιέρωμα στο πιανιστικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Θα ερμηνευθούν η «Ιονική σουίτα», η «Ρυθμολογία» και η σουίτα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα»,τρία έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που το ευρύ κοινό δεν έχει συχνά τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά, ιδίως σε μορφή αφιερώματος σε μία συναυλία. Τα πρωτότυπα αυτά έργα παρουσιάζονται εδώ στον απόηχο των συναυλιών που πραγματοποίησε ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πιανιστικό έργο του συνθέτη. Το ρεσιτάλ αυτό έχει ξεχωριστή σημασία καθώς φωτίζει μια ιδιαίτερη, σχετικά άγνωστη συνθετική πλευρά του μεγάλου τραγουδοποιού εισάγοντας τον ακροατή στον μοναδικό ηχητικό και αισθητικό κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Το Σάββατο 12 Μαΐου, ο Θοδωρής Τζοβανάκης θα πραγματοποιήσει σεμινάριο πιάνου συνολικής οκτάωρης διάρκειας με τίτλο  

«Μηχανισμοί απομνημόνευσης και οργάνωση μελέτης». Στο σεμινάριο μπορούν να λάβουν μέρος σπουδαστές και καθηγητές του οργάνου και στους συμμετέχοντες θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής. Παράλληλα με την κύρια θεματική θα διδάσκεται κάθε έργο επιλογής των ενεργά συμμετεχόντων, ενώ θα υπάρξει μία συγκεκριμένη ώρα, κατά την οποία ο διδάσκων θα πραγματοποιήσει ομιλία με μουσικά παραδείγματα ειδικά για το κύριο αντικείμενο του σεμιναρίου. Αναλυτικές πληροφορίες για το σεμινάριο δίνονται στο τηλ. 25510-28757 από τις 3 έως τις 10 μ.μ.

 

Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σκωτία και την Ολλανδία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και το βραβείο McKenzie της Νέας Υόρκης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ και αλλού. Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών. Μέρος αυτών των ηχογραφήσεων είναι οι πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις των έργων για σόλο πιάνο και των έργων για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.