Δημήτρης Βίτσας: Θα σπάσει η τιμωρητική αντίληψη στην εναλλακτική θητεία

1001

Αλλαγές επιείκειας στο αυστηρό έως σήμερα πλαίσιο της εναλλακτικής θητείας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την συνέντευξη του υπουργού Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα “Αυγή” με αιχμή της πολιτικής το σπάσιμο της “τιμωριτικής αντίληψης”

«Αυτή την στιγμή εναλλακτική θητεία υπάρχει και μάλιστα με τον νόμο έχουν αλλάξει τα σκληρά προηγούμενα μέτρα. Πλέον, κάποιος μπορεί να υπηρετεί την εναλλακτική θητεία στις μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και η κρίση κατά κύριο λόγο και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο.
Υπάρχει σειρά ζητημάτων που το νομικό μας γραφείο εξετάζει και που κινούνται, νομίζω σε μια δίκαιη κατεύθυνση. Μειώνεται, ας πούμε ο χρόνος. Γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία.

Σήμερα η κανονική θητεία είναι από 9 έως 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Εξήγησε ότι πρέπει “να σπάσουμε πρακτικά και νομοθετικά” την τιμωρητική αντίληψη που ίσχυε ως σήμερα, τονίζοντας: “Η θητεία δεν είναι τιμωρία. Είναι μια διαδικασία προσφοράς. Οτιδήποτε την επεκτείνει ως τιμωρία κάνει και τη θητεία τιμωρία…Στόχος μας είναι ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει ότι η στρατιωτική θητεία είναι βάρος”.

Σε ό,τι αφορά την “ωφέλιμη θητεία”, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι υπογράφτηκε απόφαση με βάση την οποία άλλοι 19 οπλίτες γιατροί υπηρετούν ως αγροτικοί γιατροί και θα πληρώνονται από το υπ. Υγείας, ενώ ανακοινώνει την εξομοίωση των επιστημόνων εξωτερικού και εσωτερικού που δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ