Τρεις μήνες έκλεισε η “Έλλη” στην Αλεξανδρούπολη σε ένα άκρως ενδιαφέρον project

1073

Το πρότζεκτ «Περιήγηση στην πόλη – η Αλεξανδρούπολη μέσα από τα μάτια των παιδιών της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις Έλλη» πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017 σε τρεις συναντήσεις.

Στην πρώτη συνάντηση οι μικροί και μεγαλύτεροι ωφελούμενοι της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις «Έλλη» στην Αλεξανδρούπολη, είχαν την ευκαιρία, κάνοντας μια μεγάλη βόλτα και τη χρήση αρχειακού υλικού, να γνωρίσουν σημεία της πόληςνα επισκεφτούν μνημεία και να εξοικειωθούν με την τοπική ιστορία και κουλτούρα.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης όπου οι ωφελούμενοι του ξενώνα ζωγράφισαν σημεία της Αλεξανδρούπολης και παράλληλα σε ομάδες σχεδίασαν τη «δική» τους πόλη βάσει των προσωπικών τους βιωμάτων και εμπειριών  που στο τέλος παρουσίασαν.

Στην τελική δράση οι ωφελούμενοι έγιναν οι ίδιοι “ξεναγοί” και οδήγησαν την ομάδα τους στο αγαπημένο τους σημείο στην Αλεξανδρούπολη.

Η περιήγηση, το φωτογραφικό υλικό και οι ζωγραφιές έχουν αποτυπωθεί και εμφανίζονται πάνω σε έναν διαδραστικό χάρτη που μπορείτε να δείτε εδώ. Ο χάρτης θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με φωτογραφίες και ζωγραφιές και από άλλα σημεία της πόλης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος:
Γιάννης Κουκμάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος-Museum Coordinator ΕΜΘΥπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος από τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις «Έλλη»:
Δώρα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια
Βάνα Πέππα, Διοικητικός

Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων “Έλλη” και το ΕΜΘ σας προσκαλούν σε μία εορταστική εκδήλωση το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στη 1μ.μ. στο Μουσείο. Οι ωφελούμενοι της δομής θα ετοιμάσουν διάφορες συνταγές από εορταστικά γλυκά και ροφήματα με σκοπό να στήσουν πάγκο στον προαύλιο χώρο του μουσείου και να μοιράσουν τα εδέσματα τους στο κόσμο της πόλης. Παράλληλα θα στηθεί μία ξύλινη κατασκευή την οποία κατασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά και απεικονίζει ένα σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλες οι ομάδες θα ετοιμάσουν μικρές ευχετήριες κάρτες που θα κρεμάσουν στην ξύλινη κατασκευή και στο τέλος της εκδήλωσης θα τις δωρίσουν στον κόσμο.
Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις Έλλη στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί στα πλαίσια του έργου «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ για την υλοποίηση του έργου “ΜΕΤΟΙΚΟΣ”», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.