Ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανατολικά της Σαμοθράκης προανήγγειλε η Τουρκία. Σκληρή απάντηση του ΑΓΕΑ

978
Μετά το «ναυάγιο» στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, η οποία πυροδοτήθηκε από την τουρκική αδιαλλαξία σε ότι αφορά τις εγγυήσεις και το… δικαίωμα (κατά την Τουρκία) του τουρκικού Στρατού να παρεμβαίνει όποτε θέλει στην Κύπρο(!), η Τουρκία επανέρχεται δριμύτερη τροφοδοτώντας την ένταση στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα προανήγγειλε άσκηση με πυρά στα ανατολικά της Σαμοθράκης και της Ζουράφας (Λαδόξερα) στον κόλπο Ξηρού, την ερχόμενη Tετάρτη 13 Ιουλίου.
Η Αθήνα με  ναυτική οδηγία  απάντησε  στην  τουρκική υδρογραφική υπηρεσία που εγκαλούσε και κατηγορούσε την Ελλάδα με αφορμή το περιστατικό με το πλοίο ACT κάνοντας λόγο για κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο.
Η ναυτική οδηγία της υδρογραφικής υπηρεσίας υπηρεσίας του ΠΝ  επισημαίνει τις προσπάθειες της Άγκυρας να γκριζάρει το Αιγαίο με τη γνωστή αναθεωρητική τακτική της και ότι φυσικά η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια των ναυτιλομένων.
Ακόμη ένα περιστατικό που έμελλε να τεντώσει την υπομονή της Τουρκίας, ήταν η πτήση που πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στη Λήμνο.
«Κάποιοι θα ήθελαν ή νομίζουν ότι μπορούν να σβήσουν με μία γομολάστιχα τη Λήμνο. Όσοι παίζουν με τα σπίρτα θα πρέπει να ξέρουν ότι κινδυνεύουν να καούν από τη φωτιά που οι ίδιοι θα ανάψουν» διεμήνυσε ο αντιπτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου.