Συνελήφθη ο υπαίτιος της πυρκαγιάς στα μεταλλεία της Κίρκης.

886

Συνελήφθη σήμερα, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Υ. Αλεξανδρούπολης  στα πλαίσια του αυτοφώρου και κρατείται:

-ο ημεδαπός Γ.Μ. του Μ. 56 ετών, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, σε δάσος- δασική έκταση στην περιοχή των Μεταλλείων Κίρκης του δήμου Αλεξανδρούπολης νομού Έβρου … !!!!!!!!!!!

-Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το έργο της κατάσβεσης θα ήταν ευκολότερο αν είχε έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είχε επισημάνει την ανάγκη για την ύπαρξη του από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

 

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Δέματα με άχυρο τα οποία πήραν φωτιά κατά τη μεταφορά τους με αγροτικό μηχάνημα, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον οδηγό του οχήματος, φέρεται ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Α.Μ.Θ., την πυρκαγιά, αντελήφθη πυροφύλακας που ενημέρωσε την πυροσβεστική.

«Η πυρκαγιά τέθηκε πολύ σύντομα υπό έλεγχο χάρη στην άμεση και πολύ μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου αλλά και Κομοτηνής. Στο σημείο επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και εννέα βοηθητικά, καθώς και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 ατόμων και 29 άτομα στα οχήματα, σύνολο 53 άτομα», αναφέρει ο πύραρχος κ. Καραγκούνης και υπογραμμίζει την «τεράστια» κινητοποίηση του Αρχηγείου όσον αφορά στις εναέριες δυνάμεις. «Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά πετούσαν στην περιοχή της Ξάνθης δύο Πετζετέλ της Χρυσούπολης τα οποία εκτρέψαμε άμεσα, ενώ το Αρχηγείο έστειλε δύο ακόμη Πετζετέλ από το ‘Ακτιο και δύο Καναντέρ από την Ελευσίνα», συμπληρώνει, διευκρινίζοντας πως «στην πορεία τα τέσσερα αεροσκάφη, τα δύο Καναντέρ και τα δύο Πετζετέλ του Ακτίου επεστράφησαν δεδομένου ότι οι επίγειες δυνάμεις έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Πολύ γρήγορα έκαναν εγκαταστάσεις, «έπιασαν» την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δάσος με δρυς και κέδρους, αποτρέποντας την εξάπλωσή της προς το πευκοδάσος που ξεκινούσε λίγο πιο πάνω».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην άμεση ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς ο οποίος μόλις ενημερώθηκε έστειλε άμεσα τρία μηχανήματα έργου, τα οποία όμως δεν χρειάστηκαν.

Στον τόπο της πυρκαγιάς παραβρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης και Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Κώστας Κούκουρας, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών ΑΜΘ, πύραρχος Γιώργος Ρούτσιας, ο διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Σπύρος Κούτρας και αξιωματικοί.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους θερινούς μήνες:
  1. Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
  2. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  3. Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
  4. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
Επισημαίνεται, ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Η πρόκληση πυρκαγιάς αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 264, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα.