Στην Παραδημή αντάμωσαν Αρβανίτες και Ζαλουφιώτες

1296

Εκατοντάδες κόσμου άκουσαν ιστορικές αναδρομές και γλέντησαν με την ψυχή τους, σε μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης και αναψυχής

Διονύσης Βοργιάς

Την τιμητική του είχε το μικρό χωριό της Παραδημής, του δήμου Κομοτηνής, την Κυριακή 2 Ιουλίου, καθώς φιλοξένησε τους Αρβανίτες και Ζαλουφιώτες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, στο πλαίσιο του 6ου πανελληνίου ανταμώματος! Πάνω από δέκα σύλλογοι, αλλά και πολλές εκατοντάδες συμμετοχές χορευτών και απλών θεατών, διατράνωσαν το μήνυμα ότι η προσφυγιά δεν έχει ξεχαστεί και πως οι κοινές καταβολές παραμένουν σημείο επαφής και διαιώνισης της παράδοσης.
Πιο αναλυτικά, περί τις 19:00 της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Παραδημής από τον μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κκ. Παντελεήμονα, ενώ στις 20:30 έγινε η μετάβαση στο γήπεδο Παραδημής, το οποίο παραχώρησαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕ Κομοτηνής -άρτια συντηρημένο- για το αντάμωμα. Το γλέντι σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει “σάρκα και οστά”, αλλά πρώτα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Παραδημής και Φίλων Τέλης Μαριόλας πήρε το λόγο και μίλησε για την ευθύνη και την τιμή της Παραδημής για τη διεξαγωγή, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου αναφέρθηκε στον θεσμό που κάθε χρόνο ενδυναμώνεται χάρη στους συμμετέχοντες.

Εκεί και ο βουλευτής Έβρου Δημήτρης Ρίζος ανέδειξε τις δικές του προσφυγικές καταβολές, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος που επεφύλασσε όμορφα λόγια. “Η ακριτική Θράκη μάς αγκαλιάζει όλους. Είναι μια μητέρα προσφύγων και όλους μας ενώνει η διαφορετικότητά μας”, είπε. Σύντομες ομιλίες απηύθυναν κι άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πολιτισμικών φορέων.

 

 
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το χορευτικό μέρος της βραδιάς, με την παραδοσιακή ορχήστρα Εβρίτικη Ζυγιά, και τους χορούς: Τρινταφλιά, “τσμ κουντόν μωρέ λελέκ”, Νίκελε, Ρουσάνω, Σοφί, Ζωναράδικο Ράντουλιω κι Σταμούλα. Στα αρβανίτικα τραγούδια συμμετείχαν οι Ελένη Θεοδωρακοπούλου και Χρυσούλα Ποτίδου, ενώ οι επιλογές των “λελέκ” και “σταμούλα” αφορούν τραγούδια της Παραδημής τα οποία ενορχηστρώθηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο αντάμωμα. Συνολικά η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και του δήμου Κομοτηνής μέσω της ΔΚΕΠΠΑΚ.

 

 

 
Στους χορούς συμμετείχαν οι εξής σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέου Χειμωνίου “Τα Ζαλουφιώτικα”, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου δήμου Δέλτα, Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Αν. και Β. Θράκης “Κασκάρκα”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρηγίου “Μέγα Ζαλούφι”, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σάκκου “Οι Ζαλουφιώτες”, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβύλης “Ο Άγιος Δημήτριος”, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου “Οι Φίλοι του Χωριού”, Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Θόλου, Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Τυχερού Έβρου “Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος”.
Στο τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Παραδημής Τέλης Μαριόλας βράβευσε τους προέδρους των συμμετεχόντων συλλόγων, ενώ πραγματοποίησε και τρεις ακόμη -ξεχωριστές- βραβεύσεις, με αποδέκτες τον Γεώργιο Πασχαλινό σημαίνουσα προσωπικότητα για τον αρβανίτικο πολιτισμό που έκανε ομιλία για τους αρβανίτες πρόσφυγες, την Αθανασία Κυριαζίδου που έγραψε και απήγγειλε ποίημα στα αρβανίτικα, και τον Χρήστο Χατζηπέμου που παρουσίασε τη βραδιά.

 

 

 
Μέσα από τον χορό και την ιστορική αναδρομή αναδείχθηκε η πορεία των αρβανίτικης καταγωγής προσφύγων της Αν. Θράκης και η εγκατάστασή τους στον σημερινό ελλαδικό χώρο, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το 7ο αντάμωμα, του χρόνου, σε άλλη πόλη.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ