Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνο θεωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα η επιστημονική κοινότητα

964
Ιδιαίτερα θορυβημένη δηλώνει η επιστημονική κοινότητα και στην Ελλάδα από την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο.

Αυτό τουλάχιστον επισημάνθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Εμβόλια Μύθοι και Αλήθειες» που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του συνεδρίου Φαρμακοεπιδημιολογίας που φιλοξενήθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου στον Έβρο.
Αναλύοντας τα δεδομένα, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας Ελλάδας δρ Ανδρέας Κωνσταντόπουλος κάλεσε όλους να εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους επί του θέματος του εμβολιασμού εγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπως αυτή της Παιδιατρικής Εταιρίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, και να μην παρασύρονται από τις φήμες που διακινούνται στο διαδίκτυο.
Σχολιάζοντας αυτές τις φήμες, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Έβρου Τάσος Τερζής, είπε ότι προέρχονται «από γραφικούς» και επέστησε την προσοχή όλων. Σημείωσε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προς το παρόν δεν έχει λάβει μεγάλη έκταση στην Ελλάδα, όμως ως «μόδα» εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα, επομένως και η χώρα μας κινδυνεύει.
Ο πρόεδρος σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να αφαιρεί την επιμέλεια από γονείς που αρνούνται τον εμβολιασμό στα παιδιά τους, λέγοντας ότι αυτή είναι ίσως μία υπερβολική τιμωρία, αλλά σε κάθε περίπτωση η συνειδητή αποχή από τον εμβολιασμό θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.
Το «δικαίωμα» των γονέων να αποφασίζουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους αναλύθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπό το πρίσμα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μία αμιγώς ατομική πράξη, αφού η αποχή από αυτόν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία γενικά.
Ο κος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα λέγοντας πως εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η επιστήμη στον τομέα του εμβολιασμού, κάθε χρόνο σώζονται 3.500.000 ζωές και προλαμβάνονται 750.000 μόνιμες αναπηρίες. Στο ίδιο πνεύμα και για να καταδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι κάθε χρόνο χάνονται 3.500.000 ζωές παιδιών σε υποανάπτυκτες χώρες, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο.
Η εκδήλωση κινήθηκε κατά βάση γύρω από τον παιδικό εμβολιασμό, όμως εξίσου σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων, είπαν οι ειδικοί, προτάσσοντας το παράδειγμα του στρατού, που είναι η μοναδική περίπτωση στην ελληνική κοινωνία κατά την οποία υπάρχει μαζικός (και υποχρεωτικός) εμβολιασμός ενηλίκων κι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε επιτύχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.
Αναφέροντας οικονομικά μεγέθη, τέλος, ο κος Κωσταντόπουλος είπε πως εάν ένα παιδί προσβληθεί από ιλαρά ενώ είναι ανεμβολίαστο, οι επιπλοκές θα είναι πολλές και η αποθεραπεία του μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 δολάρια σε ένα εθνικό σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, όμως, τα χρήματα αυτά επαρκούν για την αγορά 400.000 εμβολίων τα οποία θα χορηγηθούν σε ισάριθμα παιδιά.
Εξαιτίας των εμβολίων άλλωστε, έχουν εξαφανιστεί παιδικές ασθένειες όπως η διφθερίτιδα με τον κο Κωνσταντόπουλο να παρατηρεί ευχαριστημένος ότι «οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει διφθερίτιδες», επειδή ακριβώς η νόσος έχει καταπολεμηθεί μέσω του εμβολιασμού.
Κάνοντας και μία αναφορά στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας Ελλάδας είπε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο εμβολιασμός αφορά όλους και δεν θα πρέπει να υπάρχει σε αυτόν ούτε διάκριση φύλου. Ανέφερε μάλιστα ότι κατά την εκτίμησηή του, το σχετικά καινούργιο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα το κάνουν και οι άντρες.

Και για να προλάβει απαντήσεις, διευκρίνισε ότι μπορεί το εμβόλιο κατά τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του να απευθύνεται στις γυναίκες επειδή η ασθένεια αφορά αμιγώς το φύλο τους, όμως σύντομα θα υποβάλλονται σε αυτό και οι άνδρες καθώς, μόνο ο καθολικός εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει μία νόσο.

Πηγή