Αλεξανδρούπολη: Δικαιώθηκε 71χρονος ξενοδόχος που είχε καταδικαστεί για τοκογλυφία

1012

Στα δικαστήρια ιδιοκτήτης ξενοδοχείου από την Αλεξανδρούπολη, μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη εργοστασίου ανακύκλωσης

Η υπεράσπιση κατόρθωσε να “μετατρέψει” δυο κακουργήματα σε ένα πλημμέλημα, με τον 71χρονο να αισθάνεται δικαιωμένος

“Δικαίωση” περίμενε γνωστό 71χρονο επιχειρηματία με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου δικάστηκε από το 5μελες Εφετείο Κακουργημάτων, στην Κομοτηνή.
Ο επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη και ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, και σε προηγούμενη δίκη είχε καταδικαστεί σε εννιά χρόνια φυλάκιση για τα αδικήματα της κακουργηματικής- κατ’ επάγγελμα- τοκογλυφίας (8 έτη κάθειρξης) και της κακουργηματικής -κατ’ επάγγελμα- εκβίασης (2 έτη). Για αυτές του τις πράξεις είχε κατηγορηθεί από 50χρονο ιδιοκτήτη εργοστασίου ανακύκλωσης.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Μανώλης Βονικάκης -δικηγόρος Καβάλας, συνετέλεσαν ώστε η κρίση του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δίκαζε την υπόθεση κατ’ έφεση, να αλλάξει ριζικά. Υπενθυμίζουμε ότι ο δικηγόρος δεν είχε παραστεί ως συνήγορος υπεράσπισης στην προηγούμενη δίκη.
Στην απόφαση που λήφθηκε, ύστερα από μια κοπιαστική συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 5 ώρες, δόθηκε διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός στις πράξεις που τέλεσε ο 71χρονος. Συγκεκριμένα, η κακουργηματική τοκογλυφία μετετράπη σε απλή, δηλαδή το κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα. Παράλληλα, κατά την κρίση του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος δεν τέλεσε κακουργηματική εκβίαση. Συνεπώς,  η υπεράσπιση κατόρθωσε να “μετατρέψει” δυο κακουργήματα σε ένα πλημμέλημα, με τον 71χρονο να αισθάνεται δικαιωμένος για αυτόν τον νομικό χαρακτηρισμό.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο, συνετέλεσε ώστε να μην τύχει του ευεργετήματος της αναστολής της ποινής και να τιμωρηθεί με 5ετή φυλάκιση. Αυτό το πλαίσιο ποινής είναι και το υψηλότερο δυνατό, που μπορεί να επιβάλει ελληνικό δικαστήριο -σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο- για τέλεση πλημμελήματος. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση το 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως έπρεπε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Φυσικά, το πλαίσιο ποινής των 5 ετών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δεν εκτίεται από τον κατηγορούμενο στην προκειμένη περίπτωση.

πηγή