«Πρεμιέρα» σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης -Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης

1127

Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, με αυξημένο φόρο. Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης Αν και οι τιμές διάθεσης του εν λόγω καυσίμου θα είναι κατά πολύ αυξημένες λόγω του φόρου και των διεθνών τιμών, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι συνολικά 105 εκατ. ευρώ, όσο και πέρυσι.

Τα νοικοκυριά θα κλειθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν και ελπίζουν σε ήπιο χειμώνα για να μη χρειαστεί να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, κατά την εφετινή χειμερινή σεζόν το υπουργείο Οικονομικών μελετάει μια σειρά από αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με σημαντικότερη αυτή της επιλογής των ζωνών ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται το ακίνητο, και όχι τον νομό, για να μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 92-95 λεπτά το λίτρο (χωρίς επιδότηση) και με την επιδότηση να πέσει στα 68 με 70 λεπτά το λίτρο. Αξίζει να τονιστεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η μέση τιμή πώλησης ήταν 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στα τέλη Απριλίου 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά ανά λίτρο. Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα αλλάξουν.

Θα είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόστηκαν πέρυσι.

Συγκεκριμένα: Αγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ. Εγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ. Εγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και Αντ. Αξία έως 150.000 ευρώ. Εγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ. Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ. Ανάλογα με τη ζώνη επιδοτείται το κάθε τετραγωνικό μέτρο Αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα έχουν να κάνουν με τις ζώνες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι. Επίσης, ανάλογα με τη ζώνη, επιδοτείται με λίτρο το κάθε τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση των άγαμων, επιδοτούνται τα πρώτα 80 τετραγωνικά και στην περίπτωση των έγγαμων με ή χωρίς παιδιά τα πρώτα 100 τετραγωνικά. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια ματιά τι επιδότηση αντιστοιχεί στα 80 ή τα 100 τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο.

www.dikaiologitika.gr