inΠολιτισμός: Δεν μετακινούνται αρχαιότητες άλλων δήμων στο νέο μουσείο Αλεξανδρούπολης

1038

Καθησυχαστική ως προς την ανησυχία που έχει εκφραστεί για το ενδεχόμενο μεταφοράς αρχαιοτήτων από τους δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης, ήταν σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσα Καραδήμα.

%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b4%cf%89%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82-180x135


Η κα. Καραδήμα εξήγησε ότι οι αρχαιότητες της Πλωτινόπολης δεν προβλέπεται να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, αφού η θέση τους ορίζεται ξεκάθαρα στο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, βάσει της μουσειολογικής του μελέτης.

Όσον αφορά τα ευρήματα του τύμβου της Θυρέας, που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου της Κομοτηνής, προβλέπεται η έκθεση μερικών αντιπροσωπευτικών μόνο αγγείων στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης, στην ενότητα που θα αφορά στους τύμβους του Έβρου. Στην ίδια ενότητα θα περιλαμβάνονται τα ευρήματα από τους τύμβους που έχουν ανασκαφεί στις περιοχές Ζώνης και Μάκρης του δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά και ορισμένα αντιπροσωπευτικά ευρήματα των τύμβων Ιτέας, Αρδανίου, Λάδης, Αμπελακίων, Λεπτής, Άρζου και Δικαίων. Όσον αφορά τον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον δήμο Ορεστιάδας, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του έργου κατασκευής μουσείου που θα φιλοξενήσει τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο, ακόμα, η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως είπε η κα. Καραδήμα, οι προσπάθειες για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο συνεχίζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, εν όψει και της ενεργοποίησης του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.).

Πηγή: http://www.ert.gr/