Σφοδρή πίεση από εδάφους αλλά και θαλάσσης δέχεται η ελληνοτουρκική μεθόριος στον Εβρο, με τους διακινητές να επιχειρούν πλέον και «αποβάσεις» στις ακτές της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ο οποίος θα καταστήσει δύσκολη τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την ευρωπαϊκή Τουρκία προς την Ευρώπη.
Εκτός από το Αιγαίο, οι συμμορίες άρχισαν να χρησιμοποιούν και το Θρακικό Πέλαγος για να περάσουν στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες μέσω των παραλίων του Αίνου, λίγα μόλις μίλια από τις ελληνικές ακτές στην Αλεξανδρούπολη. Τους επιβιβάζουν σε φουσκωτές βάρκες κοντά στα πρώην ελληνικά χωριά Μαϊστράλι, Ενωση κ.ά. και, αφού ανοιχτούν λίγα μίλια ώστε να αποφύγουν τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στη θαλάσσια είσοδο της Αλεξανδρούπολης, αποβιβάζουν τους «πελάτες» σε κάποια ερημική ακτή της Θράκης. Μόνο τον τελευταίο μήνα, περιπολικά του Λιμενικού εντόπισαν σε τρία περιστατικά μεγάλες βάρκες έμφορτες με Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες αλλά και μετανάστες από το Κασμίρ, τη διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ενώ και την άνοιξη είχαν συλληφθεί Τούρκοι διακινητές να πραγματοποιούν επίσης θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε ήταν την Κυριακή, όταν στην παραλία Σκορπιού του νομού Εβρου λιμενικοί εντόπισαν φουσκωτό με το οποίο νεαρός Τούρκος διακινητής –που συνελήφθη– μετέφερε 14 παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν (ένας) και το Κασμίρ. Η «επιχείρηση» διέλευσης του Εβρου, της θάλασσας όπου εκβάλλει συμπεριλαμβανομένης και, βορειότερα, των βουλγαροτουρκικών συνόρων κορυφώνεται τούτη την εποχή, με τις πολυεθνικές συμμορίες να «τρέχουν» να προλάβουν την έλευση του χειμώνα. Καθώς οι φθινοπωρινές βροχές άρχισαν να δυναμώνουν, η στάθμη των νερών του ποταμού αρχίζει να ανεβαίνει και, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, σε λίγες εβδομάδες η διέλευσή του θα είναι δύσκολη και θα καταστεί αδύνατη όταν αργότερα ο Εβρος θα κατεβάζει ορμητικούς υδάτινους όγκους.
Ενώπιον της προοπτικής να κλείσουν από τα νερά τα περάσματα στην κοίτη, τα κυκλώματα των διακινητών επιχειρούν μεταφορές στο χερσαίο κομμάτι που εκτείνεται από το Διδυμότειχο έως το Δέλτα και τη θάλασσα της Θράκης, που ακόμη δεν έχει «αγριέψει».
Εξάλλου, η προσφυγική/μεταναστευτική «δεξαμενή ψυχών» της Κωνσταντινούπολης ξεχειλίζει από εν αναμονή «πελάτες» που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και είναι αρκετοί εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για να συνεχίσουν, επιλέγοντας το πέρασμα του Εβρου, το οποίο θεωρείται ασφαλέστερο από άποψη επικινδυνότητας σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου.
Στην ελληνική όχθη του Εβρου, στις καλαμιές, τις νησίδες και τα αναχώματα η ελληνική συνοριοφυλακή δίνει νυχθημερόν «μάχες» αποτροπής. Τι ακριβώς κάνουν; «Με το που θα αντιληφθούμε κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, τους ειδοποιούμε με ηχητικά και φωτεινά σήματα ότι τους βλέπουμε και να μην επιχειρήσουν να περάσουν, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Νόμου Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποτροπή δεν στέφεται πάντα με επιτυχία και οι συλλήψεις στα μετόπισθεν επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα αυξημένα μέτρα φρούρησης που στον Εβρο υστερούν από άποψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού, οι έμπειροι δουλέμποροι καταφέρνουν να «τρυπήσουν» τα προστατευτικά «τείχη» στο ποτάμι και να προωθήσουν το «εμπόρευμα» στα ενδότερα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Αυτό δείχνουν και οι συλλήψεις περισσότερων από 70 μελών συμμοριών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θράκης. «Υπάρχει ανησυχητική αύξηση της πίεσης στο ποτάμι και αναμένουμε να ενταθεί μέχρι να φουσκώσει ο Εβρος», λέει ο συνοριοφύλακας.
πηγή: www.kathimerini.gr