Ορεστιάδα: Στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή Ακτοφυλακή δίνει τη θέση της η Frontex

1294

Η έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη της Frontex, πραγματοποιήθηκε εχθές στο μεθοριακό σταθμό «Καπετάν Αντρέεβο» της Βουλγαρίας στα σύνορα της με την Τουρκία.

Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων του Ευρωπαϊκού χώρου και η προστασία τους αποτελεί κύρια αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής , η οποία θα ενισχυθεί σταδιακά με προσωπικό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσες περιλαμβάνονται στη Συνθήκη Σένγκεν, θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και θα παρεμβαίνει μετά από αντίστοιχο αίτημα κάποιας χώρας για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, κοινού εγκλήματος και ασφάλειας. Θα βρίσκεται σε πλαίσιο συνεργασίας με την Frontex, την Europol και τις κρατικές αστυνομικές αρχές.

Η νέα αυτή δομή, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015, με σκοπό την ενίσχυση της Frontex,και σταδιακά στην επόμενη τετραετία το προσωπικό θα αγγίξει τα 1.500 άτομα και ο προϋπολογισμός λειτουργίας της, τα 322 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσίαση έγινε από τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Fabrice Leggeri, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μποϊκο Μπορίσοφ, η αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός εσωτερικών, Ρουμιάνα Μπατσάροβα και η υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, η οποία κατά το διάστημα αυτό βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε..
Μεταξύ των καλεσμένων που παρακολούθησαν την παρουσίαση, ήταν οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι.

» Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή,συμβολίζει την ενότητα της Ε.Ε. και η έναρξη λειτουργίας της γίνεται σε καιρούς που αυτή δοκιμάζεται» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Οι διαφορές με τη Frontex θα είναι τόσο σε αποτελεσματικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στις βασικές αρχές της Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Leggeri, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στη Συρία θα πρέπει να σταματήσει και αυτό θα γίνει μόνο όταν θα έρθουν σε συμφωνία Ρωσία και ΗΠΑ, «ώστε κάποιοι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» συμπλήρωσε.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου