Στηρίγματα στις τιμές του καλαμποκιού από το «ψαλίδισμα» της ευρωπαϊκής παραγωγής

1177

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτιμά την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για τη σεζόν 2016-2017 το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), υπογραμμίζοντας ωστόσο την μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση στην ευρωπαϊκή σοδειά λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η μείωση αποτυπώνεται κυρίως στο καλαμπόκι, όπου το IGC, στην ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, αναθεωρεί πτωτικά την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή στους 1,03 δισ. τόνους (3 εκατ. τόνους χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών) καθώς, εκτός από την ΕΕ, το ξηρό σκηνικό του καιρού φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και την παραγωγή της Κίνας.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ικανή να προσφέρει κάποια στηρίγματα στην τιμή του καλαμποκιού και στην εσωτερική αγορά η οποία αυτό το διάστημα -και μετά το δυναμικό ξεκίνημα- κινείται μέχρι τα 17-18 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το IGC κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις της μετεωρολογικής μονάδας (Mars) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «ψαλίδισε» κατά 5,4% την πρόβλεψή της για τη μέση φετινή στρεμματική απόδοση στο καλαμπόκι, στα 684 κιλά ανά στρέμμα, επικαλούμενο «ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες» σε αρκετά σημεία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Πέραν αυτού, το IGC ανέβασε τον πήχη για την παγκόσμια συγκομιδή σιταριού (σκληρού και μαλακού) στους 747 εκατ. τόνους, 11 εκατ. τόνους περισσότερους σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

www.ypaithros.gr