Ξεκίνησε το Φωτογραφικό Safari στον βόρειο Έβρο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και το RedRiver_BioBlitz.
Το ήξερες ότι «Ζούμε Εδώ» στον βόρειο Έβρο όπου υπάρχουν περιοχές που είναι οικολογικά πολυτιμότερες από άλλους προορισμούς; Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 446 περιοχές Natura 2000 και προστατεύονται φυτά, ζώα, οικότοποι κ.α.. Ας ξεκινήσουμε τοπικά και απλά.
>>Δράση: Ένα Φωτογραφικό Safari στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ- REDRIVER 2024 ξεκίνησε για την περιοχή του βορείου Έβρου από σήμερα 21 Μαΐου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και συγκεκριμένα για το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Σκοπός της νέας δράσης είναι η αποτύπωση της βιοποικιλότητας κι όχι μόνο. Ότι υπάρχει καταγράφεται από μία φωτογραφία τουλάχιστον (απλού κινητού ή άλλο) π.χ. ζώα, φυτά, καρποί, έντομα, σημεία της φύσης κ.α. και αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση redrivergr@gmail.com με σχόλιο για την τοποθεσία που φωτογραφήθηκαν καθώς και τον δημιουργό της φωτογραφίας.
>>Σκοπός: Το φεστιβάλ REDRIVER στηρίζοντας το έργο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. επιθυμεί να συμμετάσχει έμπρακτα και να στηρίξει την βιοποικιλότητα που βρήκαμε όλοι μας σε περιοχές του Έβρου πριν γεννηθούμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στο οικοσύστημα που μεγαλώσαμε, εδώ που συνυπάρξαμε και είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε διότι οικονομικά και κοινωνικά έχουμε οφέλη ως τοπική κοινωνία. Στην ουσία βοηθάμε σε μια καταγραφή του οικοσυστήματος μας πριν να είναι αργά.
Μετάφραση / ανάλυση: _BioBlitz _ “είναι μια έντονη περίοδος βιολογικής έρευνας σε μια προσπάθεια καταγραφής όλων των ζωντανών ειδών σε μια καθορισμένη περιοχή. Ομάδες επιστημόνων, φυσιολόγων και εθελοντών διεξάγουν μια εντατική επιτόπια μελέτη σε συνεχή χρονική περίοδο”.
>>Στόχος: Από τον Σεπτέμβριο το φεστιβάλ REDRIVER θα εκθέσει, σε προγραμματισμένη εκδήλωση του, ένα μεγάλο μέρος των φωτογραφιών που θα αποσταλούν. Χωρίζοντάς την κάθε φωτογραφία σε ανάλογες ενότητες θα συνδεθούν στην συνέχεια με την τοπική μουσική και τα τραγούδια της Θράκης σε μια παρουσίαση για τους μοναδικούς δεσμούς που υπήρξαν ανά περιόδους με τους ανθρώπους και την φύση. Όλες οι φωτογραφίες θα μπορούν να προβληθούν σε οθόνες της δράσης για να αποτυπωθεί ο τεράστιος φυσικός πλούτος της περιοχής του βορείου Έβρου που ακόμη δεν έχει αναδειχθεί. Η χρήση του υλικού που θα αποσταλεί πρόκειται να παραδοθεί στους ανάλογους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και περεταίρω δράσεις όπως το LIFE-IP4 Natura.
>>Διαδικτύωση: Επίσης, από τον Οκτώβριο οι φωτογραφίες και οι δημιουργοί τους θα δημοσιευθούν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ REDRIVER του Ερυθροποτάμου www.redriver.gr καθώς και σε δίκτυα όπως το www.elxate-evros.gr ή σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες προβολής (π.χ. youtube, facebook, instagram, flickr κ.α.) καθώς και σε πανεπιστημιακές διαδικτυακές βάσεις δεδομένων.
Είμαστε σημαντικοί και το αποτυπώνουμε για να το διασώσουμε με πράξεις.