Μες στο καλοκαίρι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης

743

Τον Ιούνιο – εκτός απρόοπτου – αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί τον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το έργο να παραδοθεί στις 30 Απριλίου, κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία των δοκιμών, έδωσαν μια μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου ώστε αυτές να επαναληφθούν από την αρχή.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στα τεχνικά τα ζητήματα που εντοπίστηκαν και προχωρούν οι απαραίτητες διορθώσεις. Στόχος είναι το έργο να παραδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως αυτό θα γίνει εντός Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη, από τις 17 Μαΐου, ο ΔΕΣΦΑ έχει προχωρήσει σε περιορισμένη διακίνηση φυσικού αερίου για να μπορέσει η Gastrade να τρέξει τις δοκιμές του FSRU.

Το έργο αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους επενδυτές καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Το προφίλ του έργου

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Tο FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το FSRU που είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πηγή ypodomes.com