Γερασμένοι πάνω από το 50% οι γεωργικοί ελκυστήρες στην Ελλάδα

543

Ο στόλος των εν λειτουργία ελκυστήρων στη χώρα μας υπολογίζεται σε 160.000, με ποσοστό άνω του 50% αυτών να μετρά μέχρι και 40 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ

Σειρά επιμορφωτικών ημερίδων, με στόχο να αφυπνίσουν ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για την αναγκαιότητα των νέων τεχνολογιών στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τη σημασία του ελέγχου, της προληπτικής συντήρησης και της ασφαλούς χρήσης αυτών, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη της υιοθέτησής τους θα πραγματοποιήσει, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

 

Ο στόλος των εν λειτουργία ελκυστήρων στη χώρα μας υπολογίζεται σε 160.000, με ποσοστό άνω του 50% αυτών να μετρά μέχρι και 40 χρόνια, όπως επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, σημειώνοντας ότι η μέση ηλικία τους διαμορφώνεται στα 25-27 έτη, τη στιγμή που η αντίστοιχη στην ΕΕ είναι τα 15 έτη.

«Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, ουσιαστικά αντιστοιχεί μισός ελκυστήρας ανά γεωργική εκμετάλλευση, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει μέχρι και ενάμισης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ διευκρινίζοντας ότι στα προαναφερόμενα νούμερα συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες που καλλιεργούν ώς και δέκα στρέμματα.

«Η πολιτεία και όλοι όσοι απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά κι αυτοί που θα έρθουν αύριο και μεθαύριο, πρέπει να καταλάβουν ότι για να έχει μέλλον ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να είναι ανταγωνιστικός, η χρήση και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είναι μονόδρομος» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς για τις πωλήσεις του ΣΕΑΜ το τρέχον έτος συγκριτικά με το 2022, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται μέτρια, εκπλήσσοντας μάλιστα τους ανθρώπους του συνδέσμου που την ανάμεναν «πραγματικά άσχημη».

Έτσι, οι φετινές πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν κάμψη έως και 10% συγκριτικά με πέρυσι και να διαμορφωθούν σε 1.650 από 1.880 το 2022, προσθέτοντας ότι «το 2024 περιμένουμε να πάμε λίγο καλύτερα, δεδομένου ότι θα έχουμε υλοποιήσεις των σχεδίων βελτίωσης, με την έγκριση να αναμένεται έως τέλος του τρέχοντος έτους». Γενικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, οι προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα είναι καλές για τον κλάδο «γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες στον πρωτογενή τομέα σε επίπεδο εκμηχάνισης».

Πάντως, όπως επισήμανε ο ίδιος, για ποιότητα ζωής και περισσότερο προσωπικό χρόνο, μεγαλύτερες αποδόσεις ανά στρέμμα κι έτσι καλύτερο μεροκάματο για την τσέπη- και όλα αυτά με την άσκηση των εργασιών στον πρωτογενή τομέα να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του εδάφους, «η χρήση και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο είναι απολύτως αναγκαία».

giorgoskatsadonis.blogspot.com/ με πληροφορίες  Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων