Αλλαγή ώρας: Γιατί «πάγωσε» η κατάργησή της – Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά

992

Τα ξημερώματα γυρίζουμε «μια ώρα πίσω» τους δείκτες των ρολογιών

Από αύριο, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα από τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μια ώρα πίσω.

Από τις 04:00 π.μ. θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω στις 03.00. Το υπουργείο Μεταφερών αναφέρει σχετικά: «Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»

Αυτή, πάντως, δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα εφαρμοστεί η αλλαγή ώρας, καθώς τον Μάρτιο θα περάσουμε στη θερινή ώρα, καθώς το μέτρο της κατάργησης έχει «παγώσει».

Πώς και γιατί «πάγωσε» η κατάργηση αλλαγής ώρας

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον τερματισμό αλλαγής της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.

Όμως η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν «πάγωσαν» το θέμα χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

 

Συνεπώς και το φετινό φθινόπωρο δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο χειμερινό ωράριο.

 

Πότε έγινε πρώτη φορά αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, το 1932 αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η χώρα μας εφάρμοσε το μέτρο το 1975.