Εντατική πρόοδος έχει σημειώσει ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή

951
CCPP KOMOTINI, TERNA, 14-15SEP2023

Προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου μικτής ισχύος 877 MW της Thermoilektriki Komotinis με εντατικούς ρυθμούς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αποτελέσει την 12η μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των εταιρειών που αναπτύσσουν το έργο, σε αυτή τη φάση έχουν εγκατασταθεί οι δύο γεννήτριες του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης στον λέβητα ανάκτησης θερμότητας, στο αερόψυκτο σύστημα ψύξης, στον αεριοστρόβιλο, στον ατμοστρόβιλο και στα περιφερειακά συστήματα.

O Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή που υλοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της MotorOil, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί μια κομβική επένδυση στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Σε αυτές τις λήψεις αποτυπώνεται η εντατική πρόοδος που έχει σημειώσει ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή.
Πλέον έχει παραληφθεί και έχει τοποθετηθεί όλος ο κύριος εξοπλισμός ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανέγερση σωληνώσεων και καλωδίων καθώς και οι εργασίες για το σύστημα εκκένωσης της παραγόμενης ενέργειας .
Τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα του Nikos Daniilidis είναι από τον αερόψυκτο συμπυκνωτή και τον ατμοστρόβιλο της μονάδας.

 

CCPP KOMOTINI, TERNA, 14-15SEP2023