Στο ίδιο έργο θεατές – Ο.Μ.  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ

536

Σουφλί, 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών η κυβέρνηση σιωπά. Τα μίντια το ίδιο. Μπορεί να χάθηκαν ζωές και περιουσίες και η τοπική πρωτογενής παραγωγή να εξαρθρώθηκε, για να μη μιλήσουμε για την περιβαλλοντική υποβάθμιση μιας τόσο σημαίνουσας, οικολογικά, περιοχής, μολαταύτα η αναζήτηση των υπεύθυνων παραπαίει, την ίδια στιγμή που θεωρίες συνομωσίας κάνουν την εμφάνισή τους. Δεκαεφτά ολόκληρες μέρες ο Έβρος φλεγόταν, ανοχύρωτος και ανυπεράσπιστος, ενώ εθελοντές, πυροσβέστες και δασεργάτες υπερέβαιναν εαυτόν στη μάχη με τις φλόγες.

Μπορεί το επιτελικό κράτος να απέτυχε οικτρά να διαχειριστεί τις πυρκαγιές, η δασική υπηρεσία να παραμένει υποστελεχωμένη, να δίνεται βαρύτητα στην κατάσβεση των πυρκαγιών και όχι στην πρόληψη, ωστόσο το κυβερνητικό αφήγημα ρίχνει νερό στο μύλο της συνωμοσιολογίας, επιρρίπτοντας ολούθε ευθύνες, απουσία αποδεικτικών στοιχείων. Τούρκοι πράκτορες, εμπρηστές κι αποδιοπομπαίοι τράγοι μεταξύ των οποίων και η κλιματική κρίση που σκοπίμως κάνει την εμφάνισή της όποτε βολεύει. Πουθενά κυβερνητική ευθύνη.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μόνο που φέτος γίνεται χειρότερο. Ο πρωθυπουργός κάλυψε ιδεολογικά τους αυτόκλητους σωτήρες μας από τους πρόσφυγες/μετανάστες και τα φιδάκια από το ήδη σπασμένο αυγό του φιδιού ξεχύθηκαν στο Νομό. Ταυτόχρονα, δίχως καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι προσφέροντας τα συνήθη pass, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποτιμούν τη νοημοσύνη των ντόπιων.

Η ανάδυση του νεοφασισμού μας αφορά όλες και όλους. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρήκαν πρόσφορο έδαφος σ’ έναν Έβρο που χαροπαλεύει. Η εκβαρβάρωση της κοινωνίας είναι το πρώτο σύμπτωμα αυτής της επελαύνουσας «νόσου» την οποία οφείλουμε να καταπολεμήσουμε πριν αποτελέσει τη νέα κανονικότητα. Αυτόκλητοι σερίφηδες ανέλαβαν το «βρόμικο» έργο να καθαρίσουν την περιοχή από τους δήθεν υπαίτιους της καταστροφής, ακόμα και με τη στήριξη εκλεγμένων βουλευτών. Ξενοφοβικά πογκρόμ, εθνικιστικές κορόνες, εκφράσεις μίσους, πόλωση και διχασμός τη στιγμή που ο Έβρος καιγόταν.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν χωράνε λέξεις όπως «λαθροεισβολέας» και λαθροπίθηκος» στο δημόσιο λόγο. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία οι αυτόκλητοι σερίφηδες που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Και μαζί τους κι όσοι στηρίζουν τέτοιες ακραίες προσπάθειες «εκκαθαρίσεων» που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φασισμό να μολύνει τη γη μας, να βαθύνει κι άλλο τα χάσματα που ανοίγονται στο καταρρέον σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Η αναζήτηση εμπρηστών δεν απαντά στο ερώτημα που πλανάται πάνω απ’ τα καμένα. Για όποιο λόγο η φωτιά ξεκίνησε. Επί 17 μέρες το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να τη σβήσει. Γιατί; Και πώς μετά την πυρκαγιά  του 2022 στον ίδιο τόπο, μετά από τόσες εξαγγελίες πέρυσι, είμασταν πάλι ανέτοιμοι με την καταστροφή να είναι 20πλάσια; Θα λογοδοτήσει κανείς από Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες σ’ αυτόν τον πολύπαθο καμένο κόσμο του Έβρου, του Σουφλίου;

Από το αποτέλεσμα (ποιοι θα ωφεληθούν και πώς) μετά την τεράστια καταστροφή θα φανεί και το αίτιο (ποιοι και γιατί το προκάλεσαν ή έστω δεν το σταμάτησαν).

Ποιος επωφελείται από τις πυρκαγιές;

Οι παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στα αποκαΐδια; Οι εταιρείες αιολικών πάρκων που θα κερδοφορήσουν ανερυθρίαστα πάνω στο καμένο κουφάρι της δασικής έκτασης, ή εκείνες που θα αναλάβουν το τεράστιο έργο των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων; Μήπως σε τελική ανάλυση αυτοί που επωφελούνται είναι οι μπίζνες επάνω στα καμένα και η ακροδεξιά;

«Οι δασικές φωτιές σβήνουν το χειμώνα» λένε. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτούν την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών. Η ανάγκη για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα ελληνικά δάση πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς βιώσιμης διαχείρισης κι αυτό σημαίνει προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης.

Όσο για την κοινωνία μας, η αλληλεγγύη είναι το μυστικό, ο ανθρωπισμός κόντρα σε κάθε ακραία φωνή μίσους. Και η γνώση ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που κάποιοι προσπαθούν να απλώσουν.

Ο.Μ.  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ