Αβέβαιη η λειτουργία των ελαιοτριβείων της Αλεξανδρούπολης

1211

Σύνταξη Μαρία Μανάκα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της  περιοχής Αλεξανδρούπολης μετα την βιβλική, όπως την χαρακτηρίζουν, καταστροφή που προκάλεσε  η πυρκαγιά των τελευταίων ημερών.

Δύσκολες ώρες περνάει η οικογένεια Κελίδη του Ελαιοτριβείου ΚΥΚΛΩΠΑΣ, βλέποντάς τη φωτιά να φτάνει σε πολύ κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης εκεί όπου είναι αποθηκευμένες ποσότητες ελαιολάδου και άλλα εύφλεκτα υλικά, με την αγωνία να κορυφώνεται, διότι όλα θα γινόντουσαν παρανάλωμα του πυρός.

Αβέβαιη η λειτουργία των ελαιοτριβείων της Αλεξανδρούπολης

Είναι πολύ νωρίς, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κα.Βαλια Κελιδου,  να υπολογισθεί το ύψος της καταστροφής, πάντως τα δένδρα που έχουν καεί  στην περιοχή όπου συλλέγουν την ελιά  ανάμεσα σε Χιλή Μάκρη, είναι χιλιάδες .

Το ευτύχημα είναι, ότι ο αρχαίος Ελαιώνας έμεινε ανέπαφος, δένδρα αιώνων που υπάρχουν εκεί και ακόμη δίνουν την παραγωγή τους.

Ήταν ήδη δύσκολη η χρονιά, όπως τονίζει, λόγω της ελάχιστης παραγωγής τώρα με τον πύρινο όλεθρο διαγράφεται μηδενική.

Βαλια Κελιδου (Ελαιοτριβείο ΚΥΚΛΩΠΑΣ)

30.000 καμένα ελαιόδεντρα σε Δίκελλα- Μεσημβρία

Εδώ πρόκειται για ολοκαύτωμα, αναφέρει ο ιδιοκτήτης του Ελαιοτριβείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  Βουκουρεσλής Αλέξανδρος, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Δικέλλων και το οποίο εξυπηρετεί περί τους 3500 παραγωγούς .

Αβέβαιη η λειτουργία των ελαιοτριβείων της Αλεξανδρούπολης

Η απόγνωση όλων είναι έκδηλη άλλα και η απογοήτευση, τονίζοντας πως, θα κάνει πολύ καιρό να επανέλθει ο τόπος. Άλλωστε δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να του δώσει ζωντάνια, άλλα και οι παραγωγοί σκέφτονται σοβαρά αν θα συνεχίσουν την ενασχόληση με την καλλιέργεια της ελιάς.

Μόνο στην περιοχή των Δικέλλων -Μεσημβρίας καταστράφηκαν πάνω από 30.000 δένδρα, θα πει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και αυτό σε συνδυασμό με την ακαρπία και την πρόσφατη πανδημία οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Φέτος τα ελαιοτριβεία είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν ούτε για 15-20 μέρες δηλώνει και ίσως ούτε και ου χρόνου .

Μόνο μια γενναία ενίσχυση και το πάγωμα των υποχρεώσεων από την Πολιτεία  ίσως κάνει ορισμένους παραγωγούς να σκεφτούν να το παλέψουν και όπου βγει.

Βουκουρεσλής Αλέξανδρος (ιδιοκτήτης Ελαιοτριβείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Αβέβαιη η λειτουργία των ελαιοτριβείων της Αλεξανδρούπολης