S.O.S: Ντροπή (για την σημαία)

974
”Ντροπή είναι η μόνη επιεικής λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει κάθε φορά που ο χρόνος ξεθωριάζει και κομματιάζει το ιερό πανί της δοξασμένης σημαίας μας να το ανανεώνουν. Αυτό να γίνεται έγκαιρα. Πριν φανούν τα πρώτα σημάδια φθοράς. Το κόστος μικρό. Μεγάλη όμως η πράξη. Γιατί εξαίρει και τιμά το σύμβολο του έθνους. Την πάντα δοξασμένη σημαία μας. Την υψωμένη και κυματίζουσα σε κάθε χωριό,σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Για να δείχνει ότι αυτός ο τόπος, ο ποτισμένος με το αίμα ηρώων και μαρτύρων της πίστεώς μας, είναι δικός μας. Είναι Ελληνικός.Το εθνικό χρέος μας επιβάλλει να διατηρούμε ακέραιο και καθαρό το σύμβολο της πατρίδας και του έθνους μας.
Φωτογραφίες τραβηγμένες από την είσοδο της πόλης στον Σκλαβενίτη που είναι στις γραμμές τρένου
Είμαι διατεθειμένος να δώσω σημαία ώστε να αλλαχτεί και όχι μόνο η συγκεκριμένη. Δυστυχώς κατόπιν ελέγχου δεν μπόρεσα να την αλλάξω μόνος μου λόγω του ύψους.”
https://www.facebook.com/groups/209050199451935/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1990607137962890

Ελληνική σημαία: Οι κανόνες της

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας κώδικας που ακολουθεί τη σημαία. Μία σειρά από κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε ένδειξη τιμής και σεβασμού του εθνικού αυτού εμβλήματος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η έπαρση της σημαίας τελείται κάθε μέρα στις 8 το πρωί και παραμένει στη θέση της μέχρι τη δύση του ηλίου. Στη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων παραμένει σ’ έπαρση, ενώ στη διάρκεια εθνικού ή θρησκευτικού πένθους, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Κατά τον εορτασμό εθνικών και τοπικών επετείων, ο σημαιοστολισμός διατηρείται και κατά τη νύχτα, εφόσον ο εορτασμός διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες.

Κατά την έπαρση, υποστολή ή διέλευση της Εθνικής ή πολεμικής σημαίας με τη συνοδεία τιμητικής φρουράς, όλοι οφείλουν να στραφούν προς το μέρος της, να λάβουν στάση προσοχής και να αποδώσουν τον απαιτούμενο χαιρετισμό.

 

Στη διάρκεια παρελάσεων, που πραγματοποιούνται εντός συνόρων, με την παρουσία άλλων σημαιών, η Εθνική Σημαία τοποθετείται δεξιά αυτών των σημαιών, ενώ παρουσία λαβάρων, τοποθετείται μπροστά και στο μέσο αυτών. Οι σημαίες ξένων κρατών πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις με την Εθνική Σημαία, όταν υψώνονται σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Η Εθνική Σημαία απαγορεύεται να φέρει διακριτικά οργανώσεων, σωματείων, ιδρυμάτων κ.λπ. ή οποιαδήποτε άλλη παράσταση που αλλοιώνει το σχήμα της. Απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο διαφόρων οργανώσεων, σωματείων και συλλόγων.

Απαγορεύεται να ακουμπάει στο έδαφος και να αναρτάται σε εξώστες, παράθυρα, ή μπαλκόνια χωρίς ιστό.

Όταν παλαιώσει ή καταστραφεί, δεν καταλήγει στα απορρίμματα, αλλά καίγεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα, όποιος αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την Εθνική Σημαία ή έμβλημα της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Η ελληνική σημαία εορτάζει και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ.