Σταύρος Σταυράκογλου: Ενώνουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις

7322

 

«ΑΡΧΗ για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης» είναι το όνομα του συνδυασμού του Σταύρου Σταυράκογλου που διεκδικεί με αξιώσεις τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο υποψήφιος δήμαρχος αναλύει στην Today Press το διακύβευμα, το όραμα και τους στόχους της παράταξής του για τον δήμο του.

 

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους υποψήφιους δημάρχους ανά την Επικράτεια, αυτό που προτάσσει ο κ. Σταυράκογλου είναι ο θετικός πολιτικός λόγος, η διαρκής διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η μεταρρυθμιστική ατζέντα, η ενότητα και η σύνθεση δυνάμεων. Όπως και ο ίδιος λέει: «έχουμε μια άλλη αντίληψη».

 

Είστε υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Με δεδομένο ότι η περιοχή μας έχει αναχθεί σε γεωπολιτικό κόμβο – σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών λογικών για το μέλλον του Δήμου. Η πρώτη αφορά σε μία διαχείριση, κάποιες φορές καλή, κάποιες φορές μέτρια, τις περισσότερες φορές όμως ανεπαρκή. Και μία νοοτροπία ότι ο δήμος απλώς αντιδρά σε ό,τι κάνουν οι άλλοι. Η άλλη, η δική μας λογική προτάσσει την ενότητα, τη σύνθεση απόψεων και την αποφασιστικότητα.Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του δήμου μας σε αξιόπιστο, διεκδικητικό, σοβαρό και αποτελεσματικό συνομιλητή. Ένας δήμος που θα λειτουργεί ως επισπεύδων και μια δημοτική αρχή που θα εστιάσει στη μεγάλη εικόνα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μια δημοτική αρχή που θα παρεμβαίνει ακόμα και υπεράνω των τυπικών αρμοδιοτήτων της, αλλά παράλληλα θα δηλώνει παρούσα με ορατό και μετρήσιμο έργο γιατααπλά, καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τουςπολίτες. Ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η αξιοποίηση και αναβάθμιση δημοσίων χώρων για απόδοση στους δημότες και τέλος, η πραγματική απόδοση των ωφελειών της δυναμικής που αναπτύσσεται στον τόπο μας,σε όλους τους πολίτες με κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αλεξανδρούπολη; Πώς σχεδιάζετε να είναι η πόλη σας το 2028, μιας και η νέα αυτοδιοικητική θητεία είναι 5ετής;

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που του αξίζει και να έχουμε έναν δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Έναν δήμοπου θα εκφράζει και θα υπηρετεί τους πολλούς. Μια δημοτική αρχή που θα εργάζεται καθημερινά σε συνεργασία με όλες τις υγιείς και ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας που ενδιαφέρονται, μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν στον τόπο μας. Ανθρώπους από την τοπική κοινωνία, πανεπιστημιακούς και τεχνοκράτες, ανθρώπους της αγοράς, απλούς πολίτες της διπλανής πόρτας. Όραμά μας ένας δήμος που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες των πολλών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένας δήμος που θα παρέχει λύσεις με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και θα εκπληρώνει τα όνειρα και τουςστόχους της νέας γενιάς που είναι σήμερα –δικαιολογημένα- απογοητευμένη από την αβεβαιότητα.

Μια δημοτική αρχή, η οποία θα λειτουργεί με σκοπό την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας αναλαμβάνοντας την δυναμική εκπροσώπηση του τόπου μας. Για να το κάνω πιο απλό, ένας δήμος που θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Οι πολίτες που καλούνται να επιλέξουν στις 8 Οκτωβρίου θέλουν να γνωρίζουν ποιος είστε και ως προσωπικότητα, τι πρεσβεύετε αξιακά και πώς θα πορευτείτε.

Ως πολίτης έχω μάθει εδώ και 20 έτη να εργάζομαι αρκετές ώρες της ημέρας, από νωρίς το πρωί, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και ως Δήμαρχος αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την εμπιστοσύνη τους. Σκοπός μου είναι εργαστώ σκληρά μαζί με τη δημοτική μας ομάδα για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες όλων των δημοτών, χωρίς εξαιρέσεις. Πιστεύω ιδιαίτερα στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα θεωρώ πως πρέπει να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και στους καιρούς. Συνεπώς, δέσμευσή μου είναι να δουλέψουμε, όλοι μαζί για να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο μέλλον. Ένα αποτύπωμα με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε έργα και υποδομές και έναν δήμο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία. Έναν δήμο μοντέρνο, σύγχρονο, ψηφιακά προσβάσιμο που λειτουργεί με διαφάνεια, για να παρέχει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες του, με σεβασμό στο περιβάλλον και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Έναν δήμο με καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες για τους πολλούς.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την υποψηφιότητά σας καθώς και την ομάδα συνεργατών σας που διεκδικούν να αναδειχθούν δημοτικοί σας σύμβουλοι και στελέχη της επόμενης Δημοτικής Αρχής;

Η προσπάθειά μας πηγάζει από την κοινή μας απόφαση να κάνουμε τον δήμο μας πρωταγωνιστή. Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές, από διαφορετικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους που εργαζόμαστε γιανα γίνει μια νέα αρχή για τον δήμο μας. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε στον ευλογημένο αυτό τόπο και ως ενεργοί πολίτες, καταξιωμένοι ο καθένας στον επαγγελματικό του χώρο, επιλέξαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να καθορίσουμε εμείς τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσουν οι συμπολίτες μας αυτά που τους αξίζουν. Να είστε βέβαιοι ότι με υπομονή, επιμονή, ήθος και πάνω από όλα σεβασμό σε όλους θα κάνουμε πράξη το όραμά μας και θα υλοποιήσουμε το στοχευμένο και ολιστικό σχέδιό μας για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και για όλους.

 

5) Με στόχο να σας αναδείξουν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης νέο δήμαρχο της πόλης, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις στο δημαρχιακό αξίωμα, εφόσον εκλεγείτε;

Όπως έχετε κατανοήσει η αντίληψή μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια δημοτική αρχή διαφέρει πολύ από αυτήν που έχει επιλέξει ο νυν δήμαρχος. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω ότι υπό τη διοίκησή μας ο δήμος θα είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί. Και… προσέξτε, όχι απλός ακροατής, αλλά μέρος της λύσης για ό,τι τους προβληματίζει, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο τρόπος που θα κινηθούμε θα είναι ενωτικός, συναινετικός και αποφασιστικός. Προσδοκούμε να ενώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις γύρω από ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο που έχει τον πολίτη και τον τόπο μας στο επίκεντρο. Βήμα προς βήμα, στην επόμενη πενταετία θα δουλέψουμε μεθοδικά με σκοπό να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της θέσης του Δήμου μας στην περιοχή, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λειτουργικότητας του δήμου, ο οποίος θα βρίσκεται στην υπηρεσία των δημοτών και των επιχειρήσεων.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά έχουμε διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου μας με νέες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, την εστίαση σε σημαντικά έργα υποδομών, καθώς και έργα που αφορούν στην καθημερινότητα όπωςη επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ηαναβάθμιση της καθαριότητας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Βασική μας επιδίωξηείναι ηαξιοποίηση όλων εκείνων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Σκοπεύουμε νααναδείξουμετηνπολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και να αναλάβουμε στοχευμένες ενέργειες για την αναβάθμιση του τουρισμού μας μέσα από εναλλακτικές και παραδοσιακές μορφές τουρισμού. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι ο σχεδιασμός μας αντιλαμβάνεται τον Δήμο μας ως ένα ενιαίο σύνολο.

Προγραμματίζουμε ένα πλέγμα ενεργειών, δράσεων και πολιτικώνπου θα διασφαλίσουν την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξηστην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες και στην Τραϊανούπολη. Όπως αντιλαμβάνεστε προκρίνουμε τον θετικό πολιτικό λόγο αντί της στείρας άρνησης, τη σύνθεση απόψεων και θέσεων αντί του διχασμού, τη δράση αντί της στασιμότητας, των μεταρρυθμίσεων αντί της διαχείρισης. Έχουμε μία άλλη αντίληψη για την αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως του τι έκαναν στις προηγούμενες εκλογές να έρθουν δίπλα μας όχι ως χειροκροτητές, αλλά ως συνεργάτες και συμμέτοχοι σε μία προσπάθεια να αλλάξουμε την εικόνα, τον ρόλο και την υπεραξία του Δήμου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου