«Πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια;»

586
Γράφει η Ήρα Κλήμου
Η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξε πως η ηγετική ομάδα του κόμματος όντως έλαβε κάποια μηνύματα.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από μια ομάδα και όχι μόνο από τον πρόεδρο.
Το αιώνιο ερώτημα των πολιτών, «με ποιους θα κυβερνήσεις», λαμβάνεται υπόψη.
Νεότερα πρόσωπα, μία γυναίκα, ένας καταξιωμένος υπουργός Οικονομικών (που έκανε και το καλύτερο κλείσιμο).
Μια χαρά.
Ο πολιτικός λόγος επέστρεψε στις αξιακές του ρίζες και συνδέθηκε αρμονικά με τον προγραμματικό λόγο («πόσο κοστίζει μια ζωή, η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια;»), ενώ ο τελευταίος έγινε λίγο πιο συνεκτικός και πιο οραματικός («πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια;») Συνολικά, επικράτησε το θετικό αφήγημα.
Είχε δε και μια ευχάριστη έκπληξη: την οικειοποίηση του σημαίνοντος της «Ευρώπης» έναντι της υστέρησης που εκπροσωπεί πλέον η ΝΔ (κάτι το οποίο και προσωπικά υποστήριζα με έμφαση στο προηγούμενο φύλλο της Εποχής). Μια χαρά.
Η κριτική στη ΝΔ δεν έλειψε, αυτή τη φορά όμως αφορούσε την αποδόμηση των οικονομικών επιτυχιών της ΝΔ, σχετικά με τους φόρους, τις επενδύσεις, την ψηφιακή επάρκεια, την αύξηση καταθέσεων, την ικανότητα κοστολόγησης από όσους χρεωκόπησαν τη χώρα και το κόμμα τους. Επιτέλους! Δεν είναι δυνατόν να έχει εμπεδωθεί ως δεδομένη (έστω και με τη βοήθεια των ΜΜΕ) η διαχειριστική επάρκεια της ΝΔ και η αντίστοιχη ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μην υπάρξει σκληρή απάντηση. Οπότε, μια χαρά κι εδώ. […..]
Η επιστροφή του κράτους
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατείνει σε κάτι που όντως τον διαφοροποιεί από τη ΝΔ και όντως θα μπορούσε να αποτελέσει τον τίτλο αυτού του προγράμματος: την επιστροφή του κράτους. Όμως, μιλάει γι’ αυτή την επιστροφή χαμηλόφωνα και πολλές φορές δειλά ή ενοχικά.
Για να μην ακουστεί ως τις Βρυξέλλες και έχουμε πάλι τις γνωστές επιθέσεις που θα κλονίσουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή θα ανακινήσουν οδυνηρές μνήμες;
Για να μην τρομάξουν οι επιχειρηματίες; Για να αποφευχθούν οι συνήθεις νεοφιλελεύθερες κατηγορίες περί «κρατισμού» και «σοβιετικής ένωσης»; Δεν ξέρω. Ξέρω, όμως, ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μιλάει με τόση αυτοπεποίθηση για το κράτος όση μιλάει η ΝΔ για την αγορά, τότε θα εντείνεται η αναξιοπιστία του.

Εν τέλει, θα ήταν ωραίο να ακούσουμε ότι στη θέση του «κράτους-νυχτοφύλακα» θα επιστρέψει το «κοινωνικό κράτος» που προστατεύει και το «αναπτυξιακό κράτος» που σχεδιάζει.