«Καταπέλτης» για Ν.Δ. και Μητσοτάκη το πόρισμα για τα Τέμπη

3722
Καταγράφεται η απουσία τηλεδιοίκησης και η μη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας, όπως εκείνα του ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής.

Τρεις μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας, έρχονται στο φως τα αιτία του δυστυχήματος που συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων καταγράφονται τα σοβαρότατα κενά σε πολλές φάσεις του δικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται αναφορά στην απουσία τηλεδιοίκησης και μη λειτουργίας συστημάτων ασφαλείας, όπως εκείνα του ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής.

Παράλληλα, στο σημείο σύγκρουσης, φαίνεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους, πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης. Ωστόσο δεν είχε παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα, συνεπώς δεν είχε πιστοποιηθεί η λειτουργία τους.

Εκτός ήταν η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα περιβόητα συστήματα GSMR χρησιμοποιούνται μεν από τα σταθμαρχεία, αλλά όχι από τις αμαξοστοιχίες.

«Το πόρισμα είναι καταπέλτης για τη ΝΔ. Περιγράφει εικόνα απόλυτης διάλυσης στον σιδηρόδρομο και ξεκαθαρίζει ότι δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία. Είναι καταπέλτης όμως και για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, που έσπευσε να βγάλει πόρισμα και να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνεχίζει, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ΝΔ έχει απαλείψει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα τηλεδιοίκησης, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωσή τους να παραπέμπεται στις καλένδες.

«Τα ψέματα και η κοροϊδία κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους. Όμως το αίτημα για δικαιοσύνη και για ασφαλείς μεταφορές γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό», καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου στο σχόλιό της.

«Kαταδεικνύει πολύ σημαντικές ευθύνες», λέει ο Αλ. Τσίπρας

Για «πόρισμα κόλαφο» των δικαστικών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό των Χανίων, Zarpa Radio.

Όπως είπε, το εν λόγω πόρισμα «καταρρίπτει τα επιχειρήματα» της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» του σταθμάρχη και «καταδεικνύει πολύ σημαντικές ευθύνες» όσον αφορά την ανυπαρξία της τηλεδιοίκησης και του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας που ενώ ήταν εγκατεστημένο, δε λειτούργησε. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση απόλυτης συγκάλυψης», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί «δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιδιά που χάθηκαν», αλλά «συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησης» για την τραγωδία, «ουσιαστικά προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία». Σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι «παρήγορο» πως «υπάρχει ακόμα σφυγμός σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική Δικαιοσύνη και δεν τα έχει καλύψει όλα το σκοτεινό πέπλο της συγκάλυψης».

https://www.efsyn.gr/politiki/394465_katapeltis-gia-nd-kai-mitsotaki-porisma-gia-ta-tempi