Ιστορικό μυθιστόρημα: “Στη ροή του ποταμού Έβρου” από την Κυριακή Καζακίδου

3466

Θα ήθελα να γνωρίζω την ιστορία του τόπου μου. Όμως τα περισσότερα βιβλία ιστορίας είναι βαρετά. Έχουν ημερομηνίες, μάχες, νικητές και ηττημένους, στρατούς και νεκρούς, αιτίες, αφορμές… Δεν μιλούν για ανθρώπους με σάρκα και οστά, ανθρώπους με καθημερινότητα, με σκέψεις, σχέσεις, ταλαιπωρίες, χαρές… Γι’ αυτό προτιμώ το ιστορικό μυθιστόρημα, που με βάζει στην καθημερινότητα και στη θέση των ανθρώπων που ζούσαν τότε, που μπορώ να βιώνω την ιστορία μέσα από τα μάτια τους, μέσα από μια «κανονική» ζωή, όπως θα στη διηγούταν κάποιος που την έχει ζήσει, με περιγραφές, με σκέψεις και συναισθήματα και γεγονότα που δεν περιορίζονται σε μάχες και ιδρύσεις αυτοκρατοριών. Βέβαια βαρύτητα έχει η ιστορικότητα του κειμένου γιατί η ιστορική μυθιστορία μπορεί να επικεντρώνεται σε φανταστικούς χαρακτήρες ατόμων, αλλά αντιπροσωπεύει μια επίπονη προσπάθεια, που βασίζεται σε ιστορική έρευνα ή τουλάχιστον σε μια σοβαρή ανάγνωση και ανάλυση ιστορικών στοιχείων, ώστε να αναπτυχθεί το αφήγημα μέσα στο ιστορικό παρελθόν.

Δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία της Θράκης αλλά πρόσφατα διάβασα το ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο “στη ροή του ποταμού Έβρου” της Κυριακής Καζακίδου, από τις εκδόσεις «Λυχνάρι» και φωτίστηκα επιτέλους!

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί σε μία – δυο ημέρες λόγω της ποιητικότητας, της γλαφυρότητας, της μυθοπλαστικής και εικονοπλαστικής ικανότητας της γραφής της συγγραφέως, της βαθιάς γνώσης της πραγματικής ιστορίας, της εξαιρετικής πλοκής καθώς και των περιγραφών των τοπίων και γειτονιών. Κυλάει σαν το νεράκι του ποταμού, χωρίς άσκοπες πλημμύρες.

Αναφέρεται στην ιστορική περίοδο από το 1870 ως το 1923 στην φάση της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της τότε ανακατάταξης στα Βαλκάνια. Με ζωντανές περιγραφές δράσης (διωγμός από Φιλιππούπολη, μετανάστευση προς Αδριανούπολη, ιδιαίτερα η περιγραφή του πολέμου, της ανθρώπινης φρίκης όπως και ο τελικός ξεριζωμός). Πολύ συχνά νόμιζα ότι έβλεπα κινηματογραφική ταινία ή μου διηγούταν την ιστορία η ίδια η ντόπια συγγραφέας με κοφτές «θρακιώτικες» εκφράσεις.

Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα για την ιστορία της Θράκης (για την οποία σπάνια βρίσκει κανείς ιστορικά βιβλία) συνιστάται να το διαβάσουν και εγγυώμαι ότι θα εμπλουτισθούν γνωστικά, “αξιακά” και όχι μόνο…

Ανθή Κρητικού

ΜΙ Κοινωνιολόγος

Αναγνώστρια

ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΖΑΚΙΔΟΥ

Σελίδες: 283
Μέγεθος: 21×14εκ.
ΙSΒΝ: 978-960-517-317-3
Τιμή: 15,00 €

«…Είχε δίκιο Μαργαρίτα ο παππούς σου. Χρόνια τώρα ένα πέρασμα έχει γίνει αυτός ο τόπος, σαν το νερό μου που κυλά. Μόνο που αυτό το πέρασμα, αυτή η ροή, από ανθρώπους γίνεται. Πρόσφυγες ξεριζωμένοι έρχονται, πρόσφυγες φεύγουν, άλλοτε Έλληνες, άλλοτε Βούλγαροι, άλλοτε Τούρκοι… Και με χρησιμοποιείτε για να περιχαρακώσετε τον χώρο σας, την απέναντι όχθη, τον απέναντι εχθρό, την απέναντι ταυτότητα. Και οι απέναντι να φοβούνται εσάς και σεις αυτούς και όλοι μαζί να δυσπιστείτε…»

Επίκεντρο της ιστορίας ο Έβρος, η Μαρίτσα, ο Μέριτς. Στη ροή του, τόποι όπως Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), όπου διαπλέκονται οι ζωές των κύριων χαρακτήρων της μυθοπλασίας.
Ο Αναστάσης γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αδριανούπολη, δάσκαλος έγινε για να κοιτάει τα παιδιά στα μάτια, να τον ζορίζουν με τις ερωτήσεις τους. Πρόθυμος ν’ ακολουθήσει την καρδιά του −την αγαπημένη του Μαργαρίτα στη Φιλιππούπολη− δε φαντάζεται πόσο η ζωή του συνδέεται με την ιστορία της πατρίδας του, της Θράκης, αυτά τα τόσο σημαντικά χρόνια με τις αναπάντεχες εξελίξεις που διαμόρφωσαν κράτη και σύνορα, ξερίζωσαν λαούς και περιουσίες. Καθημερινότητα, αγωνίες, αμφισβητήσεις, προκοπή, πόλεμοι, απώλειες, αγώνας, πλούτος, πτώση.
Το βιβλίο καταπιάνεται με τη συνύπαρξη, αλλά και την εχθρότητα διαφορετικών λαών, θρησκειών, αλλά πάντοτε ανθρώπων στη Θράκη τα τελευταία πενήντα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1870-1923).
Και αυτές τις ζωές και τα συμβάντα, τα μπλεγμένα με αγωνίες, μίσος και φόβο, τα αφουγκράζεται χρόνια ολόκληρα ο ποταμός. Και αποφασίζει κάποια στιγμή να μιλήσει.

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με καταιγιστική πλοκή και ποιητικό λόγο.

Η Κυριακή Καζακίδου γεννήθηκε στη Νέα Βύσσα Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε στην Πάντειο και στη συνέχεια έζησε για δέκα χρόνια στη Γερμανία. Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, όπου το 1993 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ. Επιστημονικά πεδία της οι ανισότητες, η περιφερειακή ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, η διεθνής αγροτική οικονομία και η έρευνα. Εργάστηκε για είκοσι επτά χρόνια στον Οργανισμό Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου (ΟΕΕΕ), συγχρηματοδοτούμενος Οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Γεωργίας και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το βιβλίο, Στη ροή του ποταμού Έβρου, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 139, ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Τηλ.:210 9536712
www.lyhnari.gr
e-mail: sales@lyhnari.gr
lyhnari@otenet.gr