Θράκη: Σπείρα ξάφριζε χαλκό από 67 μετασχηματιστές της ΔΕΗ – Πάνω από 400.000 ευρώ η αξία τους

582

Η αστυνομία κατάφερε και έφτασε στα ίχνη μιας σπείρας που είχε ξαφρίσει χαλκούς από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Για την υπόθεση η αστυνομία συνέλαβε (18.04.2024) τέσσερις Έλληνες σε αγροτική περιοχή της Ξάνθης σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων. Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης ένα άγνωστο άτομο – συνεργός τους, που κατηγορείται για κλοπή.

Στο πλαίσιο αστυνομικών δράσεων για την αποτροπή-καταπολέμηση των κλοπών μετασχηματιστών και καλωδίων ΔΕΔΔΗΕ και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν οι δράστες να έχουν αφαιρέσει μαζί με έναν άγνωστο συνεργό τους που αναζητείται, από αγροτική περιοχή της Ξάνθης, 6 πηνία χαλκού από 2 μετασχηματιστές ΔΕΔΔΗΕ, συνολικής αξίας 13.115 ευρώ.

Μετά από έλεγχο τρεις από τους δράστες αντιστάθηκαν σθεναρά κατά τη σύλληψή τους. Οπως προέκυψε  χρησιμοποιούσαν ένα ΙΧ  στο οποίο μέσα βρέθηκαν και κατασχέθηκα 500 κιλά χαλκού, έξι πήνια  καθώς επίσης και διαρρηκτικά εργαλεία (κόφτες, κάβουρες, καστάνιες, επαναφορτιζόμενος τροχός, γερμανικά κλειδιά, φακός, συρματόσχοινο, γάντια κ.ά.) που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη διάπραξη των κλοπών.

Σύμφωνα με την έρευνα οι δράστες το χρονικό διάστημα από 28-11-2023 έως 18-4-2024 αφαίρεσαν τον χαλκό από 66 μετασχηματιστές ΔΕΔΔΗΕ που βρισκόταν σε αγροτικές περιοχές της Ξάνθης και από 1 μετασχηματιστή που βρισκόταν σε περιοχή της Ροδόπης, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 405.690 ευρώ, καθώς επίσης και ένα ακόμη Ι.Χ.Φ. από την πόλη της Ξάνθης το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο την 31-3-2023 και επεστράφη στον ιδιοκτήτη του.