Άρθρο: “Τι μας άφησε το 2020” γράφει ο Σπύρος Διαγκάκης

983

Γράφει ο Διαγκάκης Σπύρος

Αναμφίβολα το 2020 ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουμε βιώσει ως ανθρωπότητα αυτά τα χρόνια κατά τον 21ο αιώνα που διανύουμε, παρόλα αυτά θεωρώ ότι λειτούργησε  ως προσωπική δοκιμασία.

Πρόκειται για μια χρονιά που μας έβαλε να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε πάνω σε πολλά ζητήματα τα οποία θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα. Ένα από αυτά λοιπόν είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής , την υγεία .  Ακούσαμε τόσο έντονα για πρώτη φορά την φράση ‘’ατομική ευθύνη’’ και είδαμε τον ρόλο και τις ευθύνες του κράτους σε θέματα που βαραίνουν το εθνικό σύστημα υγείας εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης μάθαμε την μεγάλη και πραγματική ουσία των διαπροσωπικών σχέσεων που εξαιτίας του εγκλεισμού στερηθήκαμε πολλές φορές την συντροφιά και την παρέα ενός καλού μας φίλου ή ενός ατόμου από το στενό μας οικογενειακό περιβάλλον . Είδαμε ότι η ζωή μας αλλά και η καθημερινότητά μας μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη.

Από την άλλη πλευρά , αν είμαστε άνθρωποι που εστιάζουμε στο θετικό χωρίς  βέβαια να παραβλέπουμε τα κακώς  κείμενα, θα παρατηρήσουμε  ότι ‘’κερδίσαμε’’ αρκετά τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο . Είχαμε λοιπόν την μοναδική ευκαιρία να περάσουμε τον χρόνο μας παραγωγικά με τα μέλη της οικογενείας μας είτε κάνοντας από κοινού κάποιου είδους ασχολία είτε να μιλήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε που ίσως είναι και το πιο σημαντικό. Προφανώς και το κάναμε και προηγουμένως αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό και μάλιστα τον επιθυμητό. Βάλαμε πολλά τέλος στην φράση ‘’από αύριο’’, διαβάζοντας ένα ξεχασμένο βιβλίο στο ράφι , είδαμε την αγαπημένη μας σειρά-ταινία, αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στον εαυτό μας, στα θέλω και τις σκέψεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε αφήσει σε αναμονή λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον ίσως να μάθαμε τα θετικά της σωστής χρήσης του διαδικτύου καθώς σχεδόν όλοι μας πραγματοποιούσαμε τακτικά video-κλήσεις με αγαπημένα μας πρόσωπα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης . Και το πιο σημαντικό ; Πήραμε ίσως ένα καλό μάθημα στο τι εστί fake news καθώς ‘’βομβαρδιζόμασταν καθημερινά από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και ειδήσεων .

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ υγεία , αρμονία και δημιουργικότητα σε όλο τον κόσμο και εύχομαι το νέο έτος να είναι γεμάτο από χαρές και χαμόγελα. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας εστιάσουμε λίγο περισσότερο στο θετικό όπως προανέφερα.

Υ.Γ Αγαπητό 2020 αν και ήσουν δύσκολη χρονιά …θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για ότι υπέροχο μου έφερες… για ότι δεν μου πήρες …και για ότι μου έμαθες!