Σαν σήμερα “Η μάχη του Βέρντεν” γράφει ο Σπύρος Διαγκάκης

1466

Κείμενο του Διαγκάκη Σπύρου

Μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα 21/2 στην γαλλική πόλη Βερντέν της βορειοανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα ανάμεσα στα γαλλικά και γερμανικά στρατεύματα η οποία διήρκησε περίπου 10 μήνες. Το γεωγραφικό σημείο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο διότι αποτελούσε για τους Γάλλους στρατηγική θέση και είσοδος στην πεδιάδα της Καμπανίας (Champagne ) που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Συνεπώς αν ‘’έπεφτε’’ το Βερντέν, ο δρόμος για το Παρίσι θα ήταν ανοιχτός και η έκβαση του πολέμου μπορεί να είχε διαφορετικά και ζοφερά για την εποχή εκείνη αποτελέσματα.

Η σάλπιγγα της επίθεσης ήχησε τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα υπολογίζονται ότι έπεσαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο βόμβες με αποτέλεσμα οι γερμανικές δυνάμεις να καταλάβουν σημαντικές-επιτελικές θέσεις και να απωθήσουν τους Γάλλους. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο στρατηγός Πετέν που με τις ενισχύσεις του κατάφερε να σταθεροποιήσει το μέτωπο και ο Ρομπέρ Νιβέλ που το αποδίδεται η περίφημη φράση ‘’ils ne passeront pas’’ που σημαίνει ‘’Δεν θα περάσουν’’. Την 1η Ιουλίου 1916 οι γερμανικές δυνάμεις αποδυναμώθηκαν, όταν οι Αγγλογάλλοι άνοιξαν νέο μέτωπο βόρεια στη Σομ και το φθινόπωρο ήταν εξουθενωμένες από τις μεγάλες απώλειες. Τη μεγάλη ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο Νιβέλ και στις 21 Οκτωβρίου εκδήλωσε την αντεπίθεσή του.

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 1916 οι Γερμανοί είχαν απωθηθεί. Η μάχη του Βερντέν αποτέλεσε εθνικό σύμβολο για την αποφασιστικότητα και μαχητικότητα της Γαλλίας με το τρομακτικό κόστος 300.000 νεκρών εκατέρωθεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη αυτή έλαβε μέρος και ο τότε νεαρός λοχαγός Σαρλ Ντε Γκολ ο οποίος μετέπειτα θα γίνει Πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας αφήνοντας το στίγμα του στο μέλλον της Γαλλίας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στο ηγετικό του ύφος. Τέλος , τις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο(21/2/2016) της Μάχης του Βερντέν παρακολούθησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καταθέτοντας στεφάνι σε κοιμητήριο της βορειανατολικής Γαλλίας, προς τιμήν των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.