Με 21 λεπτά στο σκληρό σπάει τα δεδομένα ο Πλατύκαμπος

1306

Ρήγµα στη σκληρή γραµµή των µεγαλεµπόρων (Καµένα Βούρλα) φαίνεται να δηµιουργείται, µετά τις πρώτες συµφωνίες ντόπιων κυρίως µεσαζόντων να προµηθευτούν αξιόλογες ποσότητες σκληρού σίτου µε 20 και 21 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ρήγµα στη σκληρή γραµµή των µεγαλεµπόρων (Καµένα Βούρλα) φαίνεται να δηµιουργείται, µετά τις πρώτες συµφωνίες ντόπιων κυρίως µεσαζόντων να προµηθευτούν αξιόλογες ποσότητες σκληρού σίτου µε 20 και 21 λεπτά το κιλό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά η συµφωνία του συνεταιρισµού Πλατυκάµπου (έχει συγκεντρώσει περί τους 2,5 χιλιάδες τόνους) µε Φαρσαλινό έµπορο – ακούγεται το όνοµα Κλύµενος ή Κληµενός- που δίνει τραπεζική εγγύηση για επιταγές στα 21 λεπτά (στον παραγωγό). Όπως δηλώνει στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Γιάννης Κουκούτσης, η «εγγύηση» που έχει στα χέρια του εξασφαλίζει άνεση να πληρώσει σήµερα τους παραγωγούς που θέλουν να κλείσουν τα σιτάρια στα 21 λεπτά συν ΦΠΑ.

Φορτώσεις µε 20 λεπτά έκανε και ο τοπικός έµπορος Ζαχαρούλης, µε προορισµό τη βιοµηχανία ζυµαρικών Μέλισσα (ποσότητες εκτός συµβολαίων). Ανάλογες οχλήσεις µε του Πλατυκάµπου, δέχεται τα τελευταία 24ωρα και ο συνεταιρισµός της Νίκαιας (Ρετζιάς).

Σηµειωτέον ότι αυτές τις µέρες οι Ιταλοί έµποροι προσφέρουν στα 195 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για χαµηλές ποιότητες, ενώ δείχνουν να πλησιάζουν στα 210 ευρώ για τα ποιοτικά. Ωστόσο οι δουλειές εκτιµάται ότι θα «ξεκολλήσουν» όταν φτάσουν τα 220 ευρώ.

Μετά την Ιταλία, οι αναλυτές περιµένουν την αντίδραση και της Τυνησίας, η οποία ακόµα δεν έχει ανακοινώσει κάποιο νέο διαγωνισµό εισαγωγής. Κι αυτοί, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, θέλουν πρώτα να αποτιµήσουν τις σοδειές τους και µετά να αποφασίσουν πως θα κινηθούν. Πάντως, στην ιταλική αγορά οι τιµές που ακούγονται σήµερα για τους µύλους κυµαίνονται στα 220 ευρώ ο τόνος στο µύλο, αλλά η προσφορά για τα ποιοτικά σκληρά είναι µικρή, καθώς δεν υπάρχουν πολλά.

Με προκαταβολές κινούνται οι συνεταιρισµοί

Αποφασισµένος και φέτος να στηρίξει τους παραγωγούς και τη σοδειά τους ο συνεταιρισµός Βόλου ανακοίνωσε τιµή στα 19 λεπτά το κιλό, δίνοντας αφενός ένα θετικό στίγµα για την εξέλιξη της αγοράς και αφετέρου βάζοντας εµπόδια στους ιδιώτες εµπόρους που κάθε χρόνο επιχειρούν να φέρουν χαµηλότερα τον πήχη της αφετηρίας για το σκληρό σιτάρι. Ο έµπειρος συνεταιριστής Νικήτας Πρίντζος έκοψε τιµή στα 19 λεπτά µε άµεση πληρωµή (στην πλάστιγγα), ενώ για τους παραγωγούς που βλέπουν περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης υπάρχει και η δυνατότητα προκαταβολής στα 16 λεπτά και εκκαθάριση όταν εκείνοι θα επιλέξουν.

Λίγο παραπάνω στα Τρίκαλα, η Ένωση δίνει προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό και εκκαθάριση µέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Αχιλλέας Λιούτας κάνει λόγο για ποιότητες και παραγωγές καλύτερες από πέρυσι σε Λάρισα και ∆οµοκό και σηµειώνει ότι την εποχή αυτή οι Ιταλοί έµποροι δεν είναι διατεθειµένοι να αγοράσουν σε τιµές πάνω από 20 λεπτά το κιλό.

«Κουµπωµένα» πορεύονται αυτές τις µέρες και στην Ένωση Λαµίας, δίνοντας προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό και εκκαθάριση µετά τον Αύγουστο, καθώς η αγορά µέχρι στιγµής στην περιοχή κινείται µε «ανοικτές» τιµές. Στο ίδιο µοτίβο και η ΕΑΣ Θηβών, που δίνει την ίδια προκαταβολή στους παραγωγούς, αλλά ανακοίνωσε εξόφληση στα τέλη Ιουλίου. Εξαίρεση για τους καλλιεργητές της Βοιωτίας το γεγονός ότι η οργάνωση εφαρµόζει για τέταρτη χρονιά πρόγραµµα συµβολαιακής γεωργίας µε την εταιρεία «∆ηµητριακή», στο πλαίσιο του οποίου δίνει τιµή 20 λεπτά το κιλό, αλλά για συγκεκριµένες προδιαγραφές (τουλάχιστον 70% υαλώδη, ειδικό βάρος από 77 kg/hl και πάνω, πρωτεΐνη από 12,5% και πάνω).

agronews.gr