Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του Έβρου – Μετρούν τις πληγές τους από την ξηρασία και τις πυρκαγιές

917

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου από την απουσία βοσκοτόπων, που θα δώσουν τροφή στα ζώα τους τους καλοκαιρινούς μήνες κι αυτό εξαιτίας της ολικής καταστροφής που έφεραν οι περυσινές πυρκαγιές στο Νομό.

Το ενθαρρυντικό σημάδι των καμένων εκτάσεων που είχαν πρασινίσει την Άνοιξη, έδωσε την θέση του στην απελπισία από την ξηρασία που ακολούθησε κι όπως τονίζει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης- Φερών Κώστας Δουνάκης ούτε και τους τρυφερούς βλαστούς που βγάζουν τα καμένα δένδρα (μεσέδες, πουρνάρια κλπ.) επιτρέπεται να πλησιάσουν τα ζώα, επειδή απαγορεύεται η βόσκηση για να αναγεννηθεί το δάσος.

«Είναι κρανίου τόπος η περιοχή. Έχει ξεραθεί το σύμπαν, δεν υπάρχει τροφή, όσοι έχουν δικές τους παραγωγές τα ταΐζουν, ενώ οι υπόλοιποι αγοράζουν από αγρότες ή εμπόρους καλαμπόκι, μηδική και στάρι για να τα συντηρήσουν,» είπε ο κ. Δουνάκης και υπογράμμισε πως «όλη αυτή η αβεβαιότητα και η δυσπραγία έχει αναγκάσει τέσσερις ιδιοκτήτες κοπαδιών να πουλήσουν τα ζώα τους, μη βρίσκοντας ελπίδα πουθενά, αφανίζοντας το επάγγελμα του κτηνοτρόφου από την περιοχή.

Πρόκειται για 3 κοπάδια αιγοπροβάτων και ένα αγελάδων (περι τα 1000 ζώα) στις περιοχές Αλεξανδρούπολης Φερών και Δερείου, ενώ υπάρχει φόβος αυτό να πολλαπλασιαστεί εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση.»

ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ