Τελετή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας από την δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

1275

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας «ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ» #KE2017gr  για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης. Με μια ανοιχτή σε όλους εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, θυμηθήκαμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους τους σταθμούς αυτού του ταξιδιού και καταγράψαμε στον τοίχο των αναμνήσεων εμπειρίες και συναισθήματα, που ξεχωρίσαμε από αυτή τη μακρά διαδρομή. Αξίζει να σημειωθεί η δημιουργία παιδικής χορωδίας από την μουσικό Φωτεινή Σαλονικίδου, που πλαισίωσε την τελετή λήξης της  εκστρατείας και άφησε σε όλους μια γλυκιά καλοκαιρινή ανάμνηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά βυθίστηκαν στο μαγικό κόσμο των συναισθημάτων στο εργαστήριο Emoticons, ανακάλυψαν μέσα από ομαδικές κατασκευές δημιουργικούς τρόπους διαχείρισης του συναισθήματος του θυμού (Το σημείο βρασμού) και ανέπτυξαν την έννοια της ενσυναίσθησης στο βιωματικό εργαστήριο Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille.

Επίσης, στα εικαστικά εργαστήρια Σημείο, γραμμή, επίπεδο και Ζωγραφική με σταγόνες τα παιδιά πειραματίστηκαν με νέες τεχνικές ζωγραφικής ενώ προσέγγισαν τη σημασία της αφηρημένης κατασκευής ενώνοντας σημεία στο χώρο στο εργαστήριο Από σημείο σε σημείο – τρισδιάστατες κατασκευές.

Τα γεμάτα δράση και παιχνίδι εργαστήρια Σημείο ισορροπίας και Twister – ένα παιχνίδι με σημεία συνεπήραν τους μικρούς μας φίλους αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι συμβάλλει καθοριστικά στη γνώση και έχει καίριο ρόλο σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δράσεις Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; και Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο, που επικεντρώθηκαν στην έννοια της οπτικής γωνίας στην τέχνη της φωτογραφίας αλλά και στη ζωή γενικότερα.

Την αίσθηση του προσανατολισμού καλλιέργησαν οι δράσεις Τα σημεία της πόλης και Τα σημεία του ορίζοντα μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, ενώ στο εργαστήριο Οι σταθμοί ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες τα παιδιά ακολουθώντας τα ίχνη του Φιλέα Φογκ αξιοποίησαν την απεριόριστη δύναμη της φαντασίας τους…

Την εξοικείωση με τη γλώσσα των συμβόλων ανέλαβε το εργαστήριο Η Χιονάτη και τα σημεία ενώ το ανατρεπτικό εργαστήριο Οι φάροι σημεία στη θάλασσα βοήθησε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα αποδομώντας ποιήματα και προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισής τους.

Τέλος, το δημιουργικό εργαστήριο Οι αναμνήσεις μας – σημεία της ιστορίας μας, όπως και οι περισσότερες δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ποικιλοτρόπως με σημείο αναφοράς τους εαυτούς τους αφήνοντας σαν μοναδική παρακαταθήκη για τη Βιβλιοθήκη ένα εξαιρετικό σύνολο έργων, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ταλέντου και των αστείρευτων δυνατοτήτων τους.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και όλους τους συντελεστές του προγράμματος. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους εμψυχωτές (Κική Τσακαλδήμη, Σοφία Δεμερτζόγλου, Δέσποινα Νομικού, Γιώργο Πιστάλκα, Βάλια Κατσίμπα, Ειρήνη Μιτσάγγα, Φωτεινή Σαλονικίδου, Δήμητρα Τερζούδη) και τους εθελοντές (Χάρη Αναστασιάδη, Βάσω Βασιλούδη, Μαρία Χατζηκυριάκου, Αλεξάνδρα Στεργιάννη, Οσία Κούρου, Χρυσάνθη Ρίζου, Παγώνα Κυριάκου, Γιώργο Αρβανιτόπουλο, Τζούλια Τσιρίδου, Εύα Σκαρλατίδου, Ανθή-Χριστίνα Χαρισιάδου, Καλλίνω Ντούμα), που συνέβαλαν καθοριστικά τόσο στην οργάνωση όσο και στη διεξαγωγή όλων των δράσεων. Ευχαριστούμε την Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΑΡΣΙΣ-ΕΛΛΗ Αλεξανδρούπολης για την συνεργασία και συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις της KE2017gr. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους γονείς που μας στήριξαν για ακόμα μια χρονιά και φυσικά όλα τα παιδιά, τους πρωταγωνιστές της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, που γέμισαν τους χώρους της Βιβλιοθήκης με χαμόγελα, όμορφες σκέψεις και θετική διάθεση! Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα παιδιά ήταν περισσότερα των 170.

Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία έκλεισε ένας ακόμη πολύ δημιουργικός κύκλος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, για να σηματοδοτήσει την έναρξη νέων δράσεων και εκδηλώσεων καθιερώνοντας την Βιβλιοθήκη όχι μόνο σαν ένα σημείο συνάντησης και πολιτισμού αλλά και σαν ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δυναμική του βιβλίου, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των παιδιών και συμπορεύεται μαζί τους.