Ταξίδι του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στη Ρωσία

107

Την Τρίτη 14 Μαρτίου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης μετέβη στη Μόσχα, αφενός για να παραστεί ως εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε μία από τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, τη Moscow International Travel & Tourism με στόχο την προβολή του τόπου μας και την προσέλκυση τουριστών και αφετέρου για να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με απώτερο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των αδελφοποιημένων δήμων στην Αγία Πετρούπολη και το Σοσνόβυι Μπορ.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου ο κ. Λαμπάκης συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της ELLINAIR κ. Μουζενίδη στο χώρο της έκθεσης. Συμφωνήθηκε στενή συνεργασία ενεργοποιώντας  τις αδελφοποιήσεις με τους Δήμους Αγίας Πετρούπολης και Σοσνόβυι Μπόρ, όπως και τις αδελφοποιήσεις των Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, σχολείων και την ενεργοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η υλοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και δημοτικών προγραμμάτων με υποβοήθηση από χαμηλού κόστους πακέτα των ξενοδόχων της πόλης μας, όπως και χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίων. Φέτος η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί μέσω Χρυσούπολης και το 2018 απευθείας με την Αλεξανδρούπολη, με την εντατικοποίηση όλων των ανωτέρω ενεργειών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ήταν στο περίπτερο του Δήμου μας μαζί με τους ξενοδόχους των μεγάλων ξενοδοχείων της πόλης μας, παρακολουθώντας τη δυναμική της συσπείρωσης επισκεπτών.

Το απόγευμα στο χώρο του περιπτέρου μας ο δήμαρχος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Αυτοκρατορικού ομίλου ιστιοπλοΐας, παρουσία του προέδρου του ιστιοπλοϊκού ομίλου Αλεξανδρούπολης Ν.Ο.Α., κ. Κ. Χατζηκωνσταντίνου, με τους οποίους συνεφωνήθη η συνεργασία και η υποδοχή στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2017 άνω των 100 Ρώσων αθλητών, οι οποίοι θα  διευκολυνθούν στις προπονήσεις τους στην Αλεξανδρούπολη τόσο  από τον Δήμο όσο από τον άνω σύλλογο.

Σημειωτέον ότι η προσέλευση επισκεπτών και τουριστικών πρακτόρων ήταν πέραν του αναμενομένου, εξαντλούμενου όλου του διαφημιστικού υλικού, μεταξύ των οποίων και των 2.000 dvd  που όπως  διαπιστώθηκε,  στη μορφή αυτή μόνο το περίπτερό μας διέθετε.

Ο δήμαρχος την ίδια μέρα συναντήθηκε με τη Γενική Πρόξενο στη Μόσχα, με σημείο αναφοράς της συνομιλίας τους τον Έβρο και ιδιαίτερα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και αυτόν της Σαμοθράκης, ζητώντας από την ίδια και τον πρόεδρο του ΕΟΤ που συναντήθηκε αμέσως μετά  να προσπαθήσουν όπου τους ζητηθεί περισσότερο για τον τόπο μας.

Την ίδια μέρα ο δήμαρχος έδωσε συνέντευξη σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας την « ΙZVESTIA» καθώς  και στον Δημήτριο Λιάτσο,  δημοσιογράφο της ΕΤ 3.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου ο Δήμαρχος αναχώρησε για την αδελφοποιημένη Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και αμέσως μετά παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας  που παρέθεσε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, ένας από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών  της Αγίας Πετρούπολης, η υπουργός Πολιτισμού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Αντικυβερνήτης  εξωτερικών  σχέσεων, αναπληρωτής  κυβερνήτης.

Ταξίδι του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στη Ρωσία

Κατά τη συνάντηση διάρκειας 1 και 20΄ συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην αδελφοποίηση, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη γεωστρατηγική του θέση, τις ανταλλαγές ομάδων τουριστών ακόμη και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βοηθούντος προς τούτο και η θέσπιση στη Ρωσία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Σημείο αναφοράς υπήρξαν οι χιλιάδες ρωσόφωνοι του δήμου μας. Ο κυβερνήτης από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια για τη βελτίωση της σύνδεσης των δήμων δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα όσα έγιναν μέχρι τώρα στα χρόνια δημαρχίας του κ. Λαμπάκη, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη. Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο της Αγ. Πετρούπολης και συνέχιση της συζήτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τους δύο Δήμους.